Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

PRŮZKUM: Inflace se obává 49 procent Čechů, je hlavním zdrojem obav

Inflace je hlavním zdrojem obav pro českou veřejnost, strach z ní má 49 procent lidí. Lidé se obávají především zdražování bydlení, což je oblast, ve které vidí jen málo příležitostí na další omezování spotřeby. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos, jehož výsledky má ČTK k dispozici.

Inflace je hlavním zdrojem obav veřejnosti od začátku roku 2022. Na druhém místě byly dlouhodobě obavy z válečného konfliktu v souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině, v posledním průzkumu Ipsosu se ale podíl lidí obávajících se války snížil na 28 procent. Na druhém místě ho vystřídaly obavy z chudoby a sociálních nerovností, které vyjadřuje 32 procent Čechů. Čtvrtina lidí má obavy z kriminality a násilí.

V souvislosti s inflací lidé nejčastěji vyjadřovali obavy z růstu cen bydlení a potravin, naopak nejmenší podíl byl těch, kteří se obávali zdražování rekreací a kultury. U nákladů na bydlení by přitom 38 procent dotázaných sice chtělo omezit své výdaje, ale už nemá jak. Dalších 32 procent lidí se chystá výdaje omezit částečně, 11 procent výrazně.

Omezení výdajů za alkohol a cigarety 

Průzkum také ukázal, že nejvíc se lidé chystají omezit své výdaje za alkoholické nápoje a tabákové výrobky. Výrazně chce svou spotřebu omezit 26 procent lidí, částečně ji chce omezit dalších 41 procent. Následuje vybavení domácnosti, u kterého chce výdaje výrazně omezit 21 procent dotázaných, částečně omezit 44 procent. Nejnižší ochota k omezování spotřeby je u vzdělávání, kde výdaje nehodlá snižovat 34 procent lidí, a u zdravotnictví, kde to nehodlá učinit 31 procent dotázaných.

Ipsos provádí průzkum pravidelně v půlročních intervalech. Aktuální data pocházejí z posledního sběru, který se uskutečnil v září 2023 na reprezentativním vzorku více než 1000 lidí ve věku od 18 do 65 let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, inflace, společnost, průzkum

PRŮZKUM: Inflace se obává 49 procent Čechů, je hlavním zdrojem obav  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.