Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Benzin v Libereckém kraji od minulého týdne zdražil, nafta naopak zlevnila

Benzin v Libereckém kraji od minulého týdne zdražil, nafta naopak zlevnila. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 35,55 Kč, před týdnem byl o 24 haléřů levnější. O pět haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 35,80 Kč. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 64 haléřů na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 1,46 Kč na litru víc.

Paliva jsou levnější než 24. února 2022, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu, která ceny vyhnala nahoru. Benzin byl tehdy průměrně za 37,31 Kč a nafta po 36,30 koruny. Cena nafty kulminovala v kraji 13. března 2022 na průměrných 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr nafty i přes 52 korun. Nejníž se cena nafty od té doby dostala na konci loňského května, kdy byl litr za 30,66 Kč. Benzin se prodával nejdráž začátkem července 2022, kdy byl v kraji litr průměrně po 47,95 Kč. Nejníž se benzin dostal letos 2. ledna, kdy se litr prodával za 35,20 Kč, od té doby opět zdražuje.

Paliva v Česku vytrvale zlevňovala od loňského října, na začátku roku se pokles cen zastavil. V průměru benzin v Česku za poslední týden zdražil o 15 haléřů na průměrných 36,01 koruny, nafta naopak o deset haléřů zlevnila, litr přijde v průměru na 36,08 Kč. Nejlevnější paliva tankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 35,31 Kč. Naftu tam prodávají průměrně za 35,42 Kč. Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 38,15 Kč. Nafta se v hlavním městě prodává po 38,13 koruny za litr.

V Libereckém kraji se ceny paliv drží pod celostátním průměrem a patří k těm nižším. Méně platí za benzin a naftu motoristé v jižních Čechách, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji, v Karlovarském mají levnější naftu, na jižní Moravě stejně drahý benzin. Nejlevnější paliva v kraji prodávají na Českolipsku, benzin mají u tamních čerpacích stanic v průměru za 35,25 Kč a naftu po 35,59 Kč. Nejvíc platí za benzin motoristé na Semilsku, kde je litr průměrně po 35,96 Kč. Nafta je v kraji nejdražší na Jablonecku, litr se tam prodává průměrně za 36,04 koruny.

Kvůli vysokým cenám jezdí už přes rok Češi nakupovat a tankovat do sousedního Polska, kde je levněji a nulové DPH u základních potravin prodloužili o dalšího čtvrt roku. I dnes před polednem byla na parkovišti u Biedronky v Porajówě auta s českou registrační značkou v převaze. U nedaleké čerpací stanice AB chtěli dnes stejně jako před týdnem za litr benzinu 6,75 zlotého (v přepočtu 38,20 Kč), nafta byla za 6,49 zlotého (36,73 Kč). Dál ve vnitrozemí lze tankovat i levněji, v Liberci lze ale litr benzinu a nafty natankovat i za 34,90 Kč, zjistila ČTK.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, benzin, peníze, ceny, Liberecký kraj

Benzin v Libereckém kraji od minulého týdne zdražil, nafta naopak zlevnila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.