Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nadace podpořila záchranu tetřívka i výsadbu druhově pestrých lesů

Výsadba druhově pestrých lesů, projekty na zadržování vody v krajině, kampaň na záchranu tetřívka v Jizerských horách, ale i programy ekologické výchovy dětí. To je výčet jen některých projektů, které v uplynulém roce podpořila Nadace Ivana Dejmala. Na pomoc zmíněným projektům věnovala tři miliony korun z vlastních zdrojů i od dárců.

Díky pomoci nadace mohla například pokračovat obnova rašeliniště v Národní přírodní rezervaci Rašeliniště Jizery, o kterou se snaží Jizersko-ještědský horský spolek. Jeho zástupci v této oblasti už v minulosti například vybudovali dřevěné přehrážky, které zabraňují odtoku vody, a tedy vysychání rašeliniště. Loni se jich podařilo vybudovat 82 a další se mají dodělávat letos.

Nadace Ivana Dejmala pokračovala i ve výsadbách druhově a věkově rozmanitých lesů. „I díky našim dárcům je za loňský rok v zemi přes 50 tisíc nových stromků. Lesy budou díky tomu stabilnější, přirozenější, zdravější a zároveň zvýší retenci vody v krajině,“ vysvětluje Ondřej Petrovský, ředitel Nadace Ivana Dejmala.

V oblasti ekologické výchovy byly podpořeny téměř dvě desítky škol a organizací pracující s mládeží. „Projektů, které jsme díky našim dárcům mohli podpořit, bylo však mnohem více. Děkujeme všem, kteří nám s tím pomohli a budeme rádi, pokud se zapojí i další,“ doplňuje Petrovský.

Nadace Ivana Dejmala oslavila v roce 2023 výročí. Před třiceti lety zažily Jizerské hory ekologickou katastrofu nebývalých rozměrů. Více než sto kilometrů čtverečných náhorní plošiny bylo po imisní a kůrovcové kalamitě velkoplošně odlesněno. Právě proto byla v roce 1993 založena Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor, jejíž tehdejší název odpovídal stavu pohoří, které potřebovalo dobrý plán, oddané ochranáře a mnoho peněz. Díky nadaci se podařilo sehnat první finance na nápravu nebývalé katastrofy, která hory postihla. Brzy snahu nadace podpořily osobnosti, firmy i zahraniční organizace miliónovými částkami a obnova Jizerských hor mohla začít.

„Dnes už se hory zelenají, 30 let starý pohled na zubožené lesy je minulostí, ale vyhráno ještě zdaleka není. Zvláště v kontextu globální změny klimatu, která doléhá na lidi i přírodu a předkládá nám nové výzvy,“ říká Petrovský a doplňuje: „Ochraně přírody se budeme věnovat i v příštím roce a budeme vděčni, pokud nám s tím pomůžete. Počet obnovených tůní, vysázených stromů, zachráněných rašelinišť či dětí, které prošly ekologickým vzděláváním, záleží na každém z nás.“ Podpořit projekty Nadace Ivana Dejmala může každý. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nadace Ivana Dejmala

Štítky Nadace Ivana Dejmala, podpora, příroda, Jizerské hory, Liberecký kraj

Nadace podpořila záchranu tetřívka i výsadbu druhově pestrých lesů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.