Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Liberci vyrostla jedna z největších fotovoltaik v kraji. Elektrárna v areálu Densa je větší než dvě fotbalová hřiště

V areálu společnosti DENSO MANUFACTURING CZECH v liberecké Průmyslové zóně Jih na nevyužívané průmyslové ploše vyrostla ve spolupráci s ČEZ jedna z největších fotovoltaických elektráren v Libereckém kraji za poslední roky. Na rozloze více než dvou fotbalových hřišť bylo instalováno 3724 panelů o výkonu 1,7 MWp. Pro DENSO vyrobí ročně 1,6 elektřiny a zabrání vypuštění 656 tun emisí CO2, které by vznikly konvenční výrobou.

DENSO je jedním z největších zaměstnavatelů v kraji. Zároveň ale pracuje na uhlíkové neutralitě. Té by chtělo dosáhnout v roce 2030 a právě fotovoltaická elektrárna je jedním z důležitých kroků.

„Denně naše společnost v libereckém závodě vyrobí přes 9 600 automobilových klimatizací, což je velmi energeticky náročné. Nový fotovoltaický zdroj nám pomůže výrazně snížit náklady na energie a zároveň přispět k menší zátěži pro životní prostředí z naší produkce. Tímto krokem zároveň plníme cíle naší mateřské firmy, který razí globální strategii co možná největší udržitelnosti produkce,“ uvedl v tiskové zprávě prezident DENSO MANUFACTURING CZECH Homare Kotate.

Nová fotovoltaika bude závodu ročně dodávat 1,6 GWh bezemisní elektrické energie, což odpovídá průměrné roční spotřebě zhruba 450 běžných domácností. Elektrárna nyní běží ve zkušebním provozu.

„Stále více zákazníků se na naši společnost obrací, protože si uvědomují svoji klimatickou zodpovědnost a zároveň vnímají rychlou návratnost takové investice. Právě sektor automotive v posledních měsících do fotovoltaiky hodně investuje. Firmy vědí, že si takto mohou rychle zajistit efektivní a cenově dostupný zdroj bezemisní elektřiny a posílit svou energetickou nezávislost. Chtěl bych zástupcům DENSO poděkovat, naše spolupráce probíhala výborně, a i díky tomu se podařilo elektrárnu zprovoznit v rekordním čase 6 měsíců,“ vysvětlil generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák, která zakázku na výstavbu fotovoltaiky získala.

Solární panely jsou instalovány s jižní orientací se sklonem 15° pro maximální využití slunečního svitu během celého dne. Všechny komponenty fotovoltaické elektrárny jsou také opatřeny antikorozní ochranou, aby byla zajištěna jejich dlouhodobá životnost.

DENSO přitom za elektrárnu zaplatilo 1 korunu. Společnost totiž využila modelu Fotovoltaika za 1 Kč, kdy investici zaplatil ČEZ ESCO a DENSO ji pak bude splácet v ceně elektřiny.

Samotnou realizaci pak prováděla společnost Greenbuddies. Ta si musela poradit se složitým geologickým podložím. „Práci nám komplikoval fakt, že jsme při zatloukání fotovoltaické konstrukce narazili v půdě na nečekané množství větších kamenů, což zpomalilo proces instalace. Abychom vše stihli ve smluveném termínu, rozhodli jsme se zařadit více ramovacích strojů, pomocí kterých se konstrukce zasazuje do země,“ uvedl Aleš Spáčil, spolumajitel společnosti.

Budování obnovitelných zdrojů energie zapadá i do strategie rozvoje Libereckého kraje, která do roku 2027 se počítá s budováním obnovitelných zdrojů primárně na brownfieldech nebo na stávajících stavebních plochách. „To přesně splňuje i velká fotovoltaická elektrárna, která vznikla v areálu společnosti DENSO. Vážíme si investorů, kteří v kraji působí a zejména těch, kteří se chovají k životnímu prostředí a svému okolí zodpovědně a přesně toho je spolupráce ČEZ ESCO s DENSO příkladem,“ dodal hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK).

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČEZ

Štítky liberec, fve, čez, elektrárna, denso

V Liberci vyrostla jedna z největších fotovoltaik v kraji. Elektrárna v areálu Densa je větší než dvě fotbalová hřiště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.