Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Areál na Ještědu mimo současný rozměr rozšířit nejde, ukázala SEA. Město chce s TMR jednat

Vedení liberecké radnice představilo výsledky posouzení vlivu na životní prostředí (SEA), které si nechalo zpracovat kvůli případnému rozšíření lyžařského areálu na Ještědu. Současný provozovatel tam chtěl vytvořit dvě nové sjezdovky po obvodu současného areálu. To ale podle SEA není možné a areál se může rozšiřovat pouze v současném rozměru. Samotná TMR se k výsledkům SEA zatím nechce i kvůli současné rozjeté sezoně vyjadřovat. Město už avizovalo, že se s provozovatelem areálu chce dohodnout na jiné formě rozvoje Ještědu.

„Co se týká rozvoje areálu a rozšíření sjezdových tratí, bylo vyloučeno rozšíření mimo výseč stávajícího areálu, především kvůli ochranně vodních zdrojů,“ uvedl náměstek primátora pro územní plánování a majetkoprávní záležitosti Adam Lenert (ANO).

Jenže TMR mělo v plánu na Ještědu vybudovat dvě nové modré sjezdovky, které by vedly po obvodu stávajícího areálu právě mimo výseč toho současného. Záměr rozvoje tak bude nutné upravit. „Záměr je nutné upravit tak, aby co nejvíce naplňoval požadavky zpracovaného posouzení SEA,“ dodal Lenert.

Celou dokumentaci SEA najdete tady a tady

Město chce s TMR o rozvoji areálu jednat. „Rozvoj areálu by měl být směřován hlavně do lokality mezi lanovkou na Skalku a lanovkou na Ještěd,“ upřesnil náměstek Adam Lenert s tím, že rozšířit a terénně upravit by podle SEA například šla sjezdovka Liberecká.

V prostoru dolní stanice lanovky Skalka mělo TMR v plánu vybudovat retenční nádrž tak, aby se areál nemusel zasněžovat pitnou vodou. I tento záměr se bude podle SEA upravit. „Nádrž je možná, ale menší,“ uvedl Lenert. Navíc další dvě nádrže SEA zamítla.

Shoda na rozvoji areálu se ale teprve bude hledat. Postoj TMR k zamítnutí plánovaných nových modrých sjezdovek navíc zatím známý není. „Vzhledem k rozběhlé zimní sezoně a řešení operativních věcí spojených přímo se zajištěním provozu skiareálu, se budeme k této věci vyjadřovat později,“ sdělil Drbně ředitel areálu Radek Chalupa.

TMR chtělo na Ještědu vybudovat dvě nové sjezdovky, kvůli tomu by se muselo vykácet 53 hektarů lesa. Případné rozšiřování areálu v jeho stávající výseči je rozumné řešení i podle opoziční zastupitelky Zuzany Kocumové (Liberec otevřený lidem). „Posudek SEA opatrně připouští dílčí rozšíření a propojení stávajících sjezdovek. Konkrétně rozšíření sjezdovky Liberecká či úprava traverzu z Černého vrchu na sjezdovku Pod Lany. Takové závěry lze pochopit, my jsme připravení se o rozumném rozvoji skiareálu na Ještědu bavit. Věříme, že do budoucna už budou předmětem diskuze právě jen chytré dílčí úpravy areálu, a ne megalomanské nesmysly.“

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skiareál Ještěd

Štítky ještěd, lyžování, skiareál, sjezdovky, sea, rozšíření, liberec, radnice

Areál na Ještědu mimo současný rozměr rozšířit nejde, ukázala SEA. Město chce s TMR jednat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.