Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sport, tradice, umění. Nový slogan ozdobil přes devět tisíc pamětních medailí České mincovny pro Jizerskou 50

Ve středu 17. ledna se v jablonecké České mincovně uskutečnila slavnostní ražba pamětních medailí pro 57. ČEZ Jizerskou 50, jejichž autorem je akademický sochař Jiří Dostál. Pamětní medaili z obecného kovu/nordicgold s mottem letošního ročníku “Sport, tradice, umění” najde ve svém balíčku každý účastník libovolného závodu. Tím však aktivity České mincovny na Jizerské 50 zdaleka nekončí, připravuje také zlaté investiční mince pro nejrychlejší elitní závodníky a stříbrné pamětní medaile pro šťastlivce z řad široké veřejnosti.

„Pro nás má tato spolupráce hluboký smysl. Česká mincovna a Jizerská 50 jsou dvě silné regionální značky a je skvělé, že můžeme společně dělat radost úplně všem účastníkům Jizerské 50 prostřednictvím našich unikátních medailí,“ uvedla mluvčí České mincovny Lenka Klimentová.

V pořadí pátá pamětní medaile České mincovny pro účastníky legendární Jizerské 50 je opět z autorské dílny akademického sochaře Jiřího Dostála: „Jako již tradičně jsem k aktuálnímu sloganu vytvářel podobu jedné strany medaile. Snažím se vyjít vstříc náročným běžkařům i běžným hobíkům. Snad se výsledek bude všem líbit," věří Dostál. Oním sloganem se letos stalo spojení “Sport, tradice, umění,” protože právě to patří mezi největší hodnoty Jizerské 50.

Středečního slavnostního křtu se kromě autora medailí zúčastnili také marketingový ředitel České mincovny Jaroslav Černý, umělec a autor skleněných trofejí pro vítěze letošní Jizerské 50 Matyáš Chochola a v neposlední řadě také ředitel komunikace celého závodu Richard Valoušek.

Pamětními medailemi to však nekončí. Protože v minulém roce slavila Česká mincovna 30 let od svého vzniku, náhodně koncem roku obdarovali 10 závodníků přihlášených na Volkswagen Bedřichovskou 30 medailemi s letošním mottem ale z ryzího stříbra. „Další tři tyto medaile rozdělíme zcela náhodně do třech startovních balíčků napříč všemi závody 57. ČEZ Jizerské 50,“ dodává Klimentová.

I v letošním roce si rozdělí ti nejrychlejší elitní závodníci finanční odměnu hned ze tří prémií na trase. Česká mincovna pro tuto příležitost zhotovila zlaté investiční mince Český lev v hodnotě 6 000 euro pro svoji prémii na 30. km, ale také další sadu zlatých mincí s motivem Orla ve stejné hodnotě pro první vrchařskou prémii na Knajpě. Dohromady se tak závodníci poperou hned o 12 000 euro ve zlatě České mincovny.

Posledních 50 stříbrných medailí z letošní edice bude věnováno všem, kteří jsou oceněni za dlouhodobé zásluhy pro Jizerskou 50. Blistr medailí bude očíslovaný a podepsaný umělcem Davidem Mazancem, který je autorem grafické podoby obalu. Tyto medaile dostanou zpětně i ocenění z minulých let.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky jizerská 50, závod, lyže, jiz50, čez, intersport, medaile, mincovna

Sport, tradice, umění. Nový slogan ozdobil přes devět tisíc pamětních medailí České mincovny pro Jizerskou 50  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.