Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Konradu se daří. Loni v pivovaru uvařili 120 tisíc hl piva, o pětinu víc než o rok dřív

V Pivovaru Vratislavice uvařili loni 120 tisíc hektolitrů piva, o pětinu víc než předloni, polovina šla na export. Výroba se tak vrátila na předcovidovou úroveň, řekl dlouholetý sládek Petr Hostaš. Vratislavický pivovar Konrad oslaví příští týden 150 let od první várky piva, které se tu vaří prakticky stejným způsobem jako v době jeho založení.

Vratislavický pivovar byl postaven na výrobu piva plzeňského typu a to se tu také stále vaří. Sami si také vyrábějí slad. „Jsme poslední sladovna v Libereckém a Ústeckém kraji," poznamenal sládek. Postup výroby piva je podle něj tradiční, technologie ale prošla modernizací. Dřevěné sudy nahradily nerezové tanky, pivo stáčejí automaty. Kromě nerezových sudů a lahví tu už několik let pivem plní i plechovky. Do modernizace výroby investoval vlastník pivovaru - firma HOLS, v posledních letech desítky milionů korun.

Necelá polovina produkce pivovaru mířila loni na tuzemský trh, hlavně do blízkých regionů, jak se říká "kolem komína". Podle Hostaše roste hlavně export, loni tak do zahraničí zamířila více než polovina vyrobeného piva. Zatímco na tuzemských trh míří kromě sudů hlavně lahve, do zahraničí se díky nižším nákladům na přepravu dodává kromě sudů především pivo v plechovkách. Největším odbytištěm je západní Evropa. „Hlavně Německo a Francie, ale také třeba Itálie a něco vozíme do Velké Británie," dodal sládek.

Pivovar Vratislavice byl založen v roce 1872 a slavnostně ho otevřeli 24. ledna o dva roky později. Ještě v 90. letech 20. století zaměstnával kolem 400 lidí, ročně vyrobil téměř půl milionu hektolitrů piva a součástí byla také sodovkárna. V roce 1997 se ale podnik stal součástí společnosti Pražské pivovary (dnes Pivovary Staropramen), jedné ze tří největších pivovarských skupin v zemi. Hned následující rok rozhodl nový vlastník o uzavření všech provozů Pivovaru Vratislavice a propustil všechny zaměstnance.

Společnost HOLS koupila budovy vratislavického pivovaru v roce 1999 a o rok později obnovila výrobu. Dnes zaměstnává 55 lidí. Součástí prodeje ale nebyla ochranná známka, a tak musel pivovar vytvořit vlastní značku - pivo firma pojmenovala po nástupci knížete Vratislava - Konrádovi. Nová značka Konrad si postupně našla místo na trhu, i když v Libereckém kraji se o něj musí dělit se silnou konkurencí největšího místního Pivovaru Svijany a jeho sesterské společnosti Pivovar Rohozec. V kraji je i několik minipivovarů.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pivovar Konrad

Štítky ČR, pivo, firmy, Pivovar Vratislavice, 2023, konrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konradu se daří. Loni v pivovaru uvařili 120 tisíc hl piva, o pětinu víc než o rok dřív  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.