Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Německé hrobky na frýdlantském hřbitově se dočkají obnovy. Opraví je město

Necelá stovka německých hrobek na frýdlantském hřbitově se postupně dočká obnovy. Do svého vlastnictví je během posledních dvou let získala tamní radnice. Nejprve začne s prvními pěti za tři sta tisíc, celkem má ale letos připraven milion korun.

Prvních 53 hrobek bylo do majetku města převzato v září roku 2022, dalších 42 loni. „Převzetí proběhlo v souladu s §135 zákona č. 40/1964 Sbírky občanského zákoníku, kdy hrobky byly v době platnosti tohoto zákona prokazatelně opuštěny,“ uvedla vedoucí Majetkosprávního odboru Městského úřadu Frýdlant Martina Černá.

Oznámení o nálezu hrobek bylo podle ní uveřejněno vždy půl roku na úřední desce města i na hřbitovní vývěsce. Za tu dobu se přihlásili pouze dva dědicové oprávněných vlastníků hrobek. „S městem uzavřeli nájemní smlouvu na pronájem hrobového místa pod hrobkou. Ostatní hrobky se staly majetkem města a v letošním roce začneme s jejich opravou,“ dodala.

Řada hrobek je už ve špatném nebo dokonce havarijním stavu. „Jsme proto jen rádi, že jsou nyní ve vlastnictví města a můžeme začít s jejich opravou a revitalizací. V současné době máme uzavřenu smlouvu s firmou, která bude na postupné opravě hrobek pracovat. V dohledné době začne s obnovou prvních pěti za celkovou částku 299 tisíc a 800 korun bez DPH,“ řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Frýdlant už od roku 2021 zpracovává skutečný stav jednotlivých hrobek na hřbitově. Za posledních deset let prošel výraznou revitalizací. „Poslední skvrnou na kráse našeho hřbitova jsou právě už jen ty zanedbané německé hrobky, na jejichž zvelebení se letos konečně může začít pracovat,“ uzavřel starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Frýdlant

Štítky frýdlant, hrobky, hřbitov

Německé hrobky na frýdlantském hřbitově se dočkají obnovy. Opraví je město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.