Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Benzin i nafta v Libereckém kraji dál zdražují, ceny za litr překročily 36 korun

Benzin i nafta v Libereckém kraji dál zdražují, ceny překročily 36 korun. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 36,16 Kč, před týdnem byl o 45 haléřů levnější. Nafta zdražila o 26 haléřů, za litr teď řidiči dají průměrně 36,13 Kč. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 38 haléřů na litru levnější než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 88 haléřů na litru víc.

Paliva jsou navzdory zdražení levnější než 24. února 2022, kdy začala ruská invaze na Ukrajinu, která ceny vyhnala nahoru. Benzin byl tehdy průměrně za 37,31 Kč a nafta po 36,30 koruny. Cena nafty kulminovala v kraji 13. března 2022 na průměrných 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr nafty i přes 52 korun. Nejníž se cena nafty od té doby dostala na konci loňského května, kdy byl litr za 30,66 Kč. Benzin se prodával nejdráž začátkem července 2022, kdy byl v kraji litr po 47,95 Kč. Nejníž se cena benzinu dostala letos 2. ledna, kdy se prodával za 35,20 Kč.

Pohonné hmoty v Česku vytrvale zlevňovaly od loňského října, na začátku roku se ale pokles cen zastavil. Za poslední týden zdražily benzin i nafta v zemi shodně o 38 haléřů a litr se aktuálně prodávají v průměru po 36,46 koruny. Nejlevnější benzin natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr v průměru za 35,91 Kč. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, litr je průměrně po 35,86 Kč. Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu přijde průměrně na 38,36 Kč a nafta je po 38,40 koruny.

V Libereckém kraji se ceny paliv drží pod celostátním průměrem a patří k těm nižším. Méně nebo stejně platí za benzin a naftu motoristé v jižních Čechách, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji. Nejlevnější paliva v kraji prodávají na Českolipsku, benzin je u tamních čerpacích stanic v průměru za 35,71 Kč a nafta po 35,83 Kč. Okres je jediným v kraji, kde jsou ještě ceny pod 36 korunami za litr. Nejdráž je na Jablonecku, za litr benzinu tam motoristé dají průměrně 36,32 Kč a za naftu 36,38 koruny.

Kvůli vysokým cenám jezdí více než rok Češi nakupovat a tankovat do sousedního Polska, kde je levněji a nulové DPH u základních potravin prodloužili o dalšího čtvrt roku. Ti, kdo dnes ze zvyku zamířili na nákup do Biedronky v Porajówě, měli ale smůlu, kvůli rekonstrukci je zavřená. Nejbližší prodejny oblíbeného řetězce jsou o 15 kilometrů dál v Bogatyni.

Benzin v Polsku zlevnil, alespoň u čerpací stanice AB v Porajówě, kde měli litr benzinu za 6,72 zlotého (v přepočtu 38,10 Kč), to je v přepočtu o 20 haléřů méně než před týdnem. Podobně zlevnila nafta na 6,55 zlotého (37,13 Kč). Dál ve vnitrozemí lze tankovat i levněji, v Liberci je ale možné litr nafty koupit za ceny od 35,30 Kč, ceny benzinu začínají o 20 haléřů výš, zjistila ČTK.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Benzin i nafta v Libereckém kraji dál zdražují, ceny za litr překročily 36 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.