Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tip na zimní výlet: Rozhlédněte se při výpravách Lužickými horami

Prohlédnout si krásu Lužických hor z vyhlídek můžete při výletu i v zimních měsících. Výletní trasa vás dovede až k hranicím s Německem a ukáže také jeden z nejvýznamnějších kopců Lužických hor Hvozd neboli Hochwald.

Petrovice jsou nevelká podhorská ves, ležící v širokém údolí Kněžického potoka asi čtyři a půl kilometru severně od Jablonného v Podještědí. Obec vznikla na staré obchodní cestě z Čech do Žitavy. Zdejšími zajímavostmi jsou pozdně barokní kostel Nejsvětější Trojice, barokní zvonička z 18. století či stará celnice, ve které se zastavil Napoleon Bonaparte.

Sokol je výrazná znělcová kupa vypínající se do výše 593 metrů se zbytky středověkého hradu Starý Falkenburk. Na jejím severním svahu je u odbočky na hrad upravená Kočičí studánka a v okolí jsou patrné staré jámy po těžbě železné rudy. Nedaleko odtud stojí u boční cesty kamenný pomníček lesního adjunkta Vincence. Pod vrcholem začíná okružní lesnická stezka. Na její dvoukilometrové trase, vedoucí po lesních cestách, se nalézá pět informačních panelů, které nás seznámí se správou zdejších lesů, jejich historií a druhovou skladbou.

Hrad Starý Falkenburk byl zřejmě vybudován k ochraně významné zemské stezky, vedoucí z Čech přes Jablonné v Podještědí do Žitavy. Poprvé je ale hrad doložen až v roce 1415, kdy patřil Albertovi z Donína. Od roku 1454 se uvádí jako zbořený.

V sedle mezi vrcholy Hvozd a Sokol se v lese nalézá samota, kdysi lesovna, v níž se scházeli myslivci z okolí ke sportovní střelbě na terč. Později bylo stavení upraveno jako výletní restaurace, nedaleko stojí novější budova, která sloužila po roce 1948 Lidovým milicím a následně Junákům. Název Na Šestce měla podle čísla lesnického oddělení.

Hvozd, německy Hochwald, je vysoký 749 metrů. Jeho hlavni atrakcí je 25 metrů vysoká kamenná rozhledna na severním vrcholu, pod kterou se nachází restaurace Turmbaude a malá vyhlídková terasa. Rozhledna z roku 1892 se nápadně podoba rozhledně na Jedlové a nabízí kruhový výhled na Žitavské hory, Horní Lužici, Lužické hory, Ještědský hřbet, České středohoří, Českosaské Švýcarsko a za pěkného počasí i na Jizerské hory a Krkonoše. Na jižním vrcholu stojí restaurace Hochwaldbaude a vyhlídková plošina, přes kterou prochází státní hranice. Uprostřed této vyhlídkové plošiny byl v roce 2000 vztyčen dřevěný kříž, nesoucí nápis: Einer trage des Anderen Last – Jeden druhého břemena neste.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky výlet, vyhlídky, Lužické hory, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na zimní výlet: Rozhlédněte se při výpravách Lužickými horami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.