Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V zoologické zahradě chtějí více zapojit do dění dobrovolníky

Zoologická zahrada v Liberci chce zapojit více dobrovolníků. Navázat tak chce na činnost dříve fungujícího klubu dobrovolníků, který měl několik desítek členů. Brzy se objeví výzva k veřejnosti na webových stránkách zahrady. Přidat se může kdokoli.

Dobrovolníci se mohou zapojit do dění různými způsoby. „Pomoc se dá rozdělit do tří oblastí,“ poznamenal ředitel zoo David Nejedlo.

Dobrovolníci například pomáhají komunikovat s lidmi při speciálních akcí, jakými jsou Den Země, Den zvířat nebo Den partnerů.

Druhá skupina dobrovolníků se věnuje kreativním činnostem, dříve se scházela každý čtvrtek a na setkání lidé vyráběli předměty pro zlepšení pohody zvířat, pro tak zvaný enrichment. „Byly to například závěsy a houpačky pro opice, různá zařízení pro komplikovanější krmení zvířat, proto aby potravu přijímala složitějším hledáním a nejenom tím, že přijdou k misce,“ přiblížil ředitel část dobrovolnických aktivit.

Třetí skupinu dobrovolníků tvoří nejodvážnější a bylo jich vždy nejméně. Při své činnosti prochází zahradou a jejich úkolem je povídat si s lidmi, zjišťovat jejich dojmy anebo jim poskytovat informace.

Do všech těchto tří skupin se snažíme investovat náš čas a součástí toho restartu bude i znovu obnova programů od nás pro dobrovolníky, což jsou různé návštěvy zázemí, vzdělávání dobrovolníků, tak aby se stali součástí našeho týmu,“ vysvětlil Nejedlo.

V minulosti se dobrovolníky stávali hlavně senioři či maminky na mateřské dovolené, ale roste i zájem náctiletých. „Máme z něj radost. Pro tyto věkové skupiny děláme například zoo riskuj nebo projektové dny, které jsou určené pro žáky základních a středních škol. Z nich se mnozí ozývají, že by chtěli chodit víc. Ovšem s nezletilými lidmi musíme pracovat trochu jinak a je to i více energie, ale brzy se na našich webových stránkách objeví podrobná výzva o tom, co hledáme a co nabízíme,“ doplnil David Nejedlo.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Liberec

Štítky dobrovolníci, zoologická zahrad, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zoologické zahradě chtějí více zapojit do dění dobrovolníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.