Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hledají se majitelé podstávkových domů, aby otevřeli dveře veřejnosti

U příležitosti blížící se mezinárodní akce Dny podstávkových domů, která se koná koncem května, hledají organizátoři majitele těchto nemovitostí. V letošním roce by se ráda připojila destinační agentura Lužické hory a uspořádala podobnou akci i na našem území. Vyzývá majitele nebo provozovatele podstávkových domů, aby se zapojili. Šance pro přihlášení je do 15. února.

Již od roku 2005 se pravidelně otevírají poslední květnovou neděli dveře běžně nepřístupných podstávkových domů u našich německých sousedů. Na české straně hranic se podstávkové domy otevřou v sobota 25. května a na německé a polské části v neděle 26. května. Zájemci tak mohou navštívit více míst a domů, což jistě ocení nejeden fanoušek lidové architektury. 

Za hranicemi je to již tradice a my jsme letos navázali spolupráci s Nadací podstávkových domů (Stigtung Umgebindehaus), která je nositelem myšlenky a hlavním organizátorem celé akce v Německu. My bychom rádi tuto aktivitu rozšířili i u nás v Lužických horách a Podještědí, jelikož jsme přesvědčeni, že podstávkový dům je skutečný poklad a je třeba jej chránit,“ říká ředitelka destinační agentury Lužické hory Marie Kárová.   

Podstávkový dům, který je charakteristický pro lidovou architekturu česko-německo-polského trojmezí, se datujete hluboko do historie. Tento ojedinělý stavební styl se vyvíjel po staletí a každá stavba je skutečným unikátem. Cílem akce je tedy nabídka pro návštěvníky regionu, ale hlavně snaha rozšířit mezi veřejnost skutečnost, že se jedná o ojedinělý typ stavby, a právě Den otevřených dveří podstávkového domů je ideální příležitost, jak tento fenomén poznat. Destinační agentura Lužické hory si pro letošní rok rovněž zvolila tradiční dům jako hlavní marketingové téma turistické oblasti Lužické hory a Podještědí.

Pouze na majiteli či provozovateli záleží, zda zpřístupní dům úplně, částečně, třeba jen síň nebo světnici, nebo provede případné návštěvníky jen zvenku. Nezáleží na stavu domu, je-li dům v rekonstrukci, před rekonstrukcí nebo po renovaci. Právě různé fáze oprav a diskuse nad technologiemi je pro návštěvníka velmi zajímavá.

Majitelé nemovitostí, se mohou přihlásit a zapojit se tak do mezinárodní akce.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto destinační agentura Lužické hory

Štítky Den podstávkových domů, majitelé, Lužické hory, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledají se majitelé podstávkových domů, aby otevřeli dveře veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.