Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Symbol frýdlantského kempu musel být zbourán. Gloriet byl v havarijním stavu

Probíhající modernizace frýdlantského kempu přinesla i jednu smutnou zprávu. Ozdobná zděná stavba s antickými sloupy, takzvaný gloriet, musel být kvůli havarijnímu stavu zbourán. Na stejném místě by ale časem měla vzniknout replika objektu.

„Nesmírně nás to mrzí, ale na základě faktického zjištění stavebně-technického stavu glorietu jsme museli koncem minulého roku přistoupit k jeho demolici,“ uvedl starosta města Dan Ramzer (ODS).

Při prvotním zkoumání jeho stavu to přitom vypadalo, že není až tak špatný. „Bohužel po zahájení rekonstrukce a odhalení jeho základních konstrukčních prvků, zakrytých původní vestavbou kiosku, se ukázalo, že jde o stav havarijní a neopravitelný. Objekt neměl žádné základy a měl narušenou statiku. Zřejmě trpěl dlouhodobým zatékáním a jeho stavu neprospěly ani povodně v roce 2010,“ dodal starosta.

Záchrana stavby by znamenala náklady několika milionů, město se proto rozhodlo objekt strhnout a vybudovat ho znovu až někdy v budoucnu. „Ve chvíli, kdy se na jeho vybudování najdou rozpočtové prostředky, máme povoleno gloriet na původním místě znovu postavit. Zároveň památková péče určila, že do té doby nesmí na místě glorietu stát žádná jiná stavba,“ dodal Ramzer.

V opraveném kempu se přitom počítalo s tím, že v glorietu vznikne kuchyně pro návštěvníky, ta tak bude muset být vybudována na jiném místě.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Frýdlant

Štítky frýdlant, autokemp, gloriet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Yvana Pampeliška

Nechápu: za prvé - proč by oprava pár sloupů vyšla na několik milionů, za druhé - proč se o tom píše, za třetí - proč se s tím teda nedělalo něco dřív, když je to taková vzácnost?

Úterý, 30. ledna 2024, 08:31Odpovědět

Symbol frýdlantského kempu musel být zbourán. Gloriet byl v havarijním stavu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.