Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Od dětství si přeje obeplout svět. Na splnění snu se připravuje roky

Už jako malý chlapec se Viktor Velecký nadchl pro lodě a plavbu. Začalo to u obrázku plachetnice od dědečka, pokračovalo přes skautskou kánoi a v osmnácti letech poprvé plachtil. Jeho velkým snem je obeplout svět. Cestu si vysnil už jako dítě a dodnes se svého cíle nevzdává, naopak. Pro jeho splnění dělá vše, co je v jeho silách.

O cestě kolem světa na lodi, kterou si sám postaví, začal snít Viktor Velecký jako patnáctiletý kluk. Tehdy se mu stal velkým vzorem český mořeplavec Richard Konkolsi, který obeplul svět třikrát.

CESTA KOLEM SVĚTA

Podrobnosti o přípravách na cestu kolem světa, stavbě lodi i podrobnosti z příprav na cestu můžete sledovat zde.
Viktorův sen můžete i podpořit

On je mou velkou inspirací a samozřejmě i jeho výkon. Ač by se mohlo zdát, že jsme suchozemci, máme přece jen k moři blíž než některé sousední země, odkud pochází řada dalších významných mořeplavců,“ říká Velecký a dodává: „Svůj cíl mám v hlavě každý den a dělám všechno proto, abych ho uskutečnil.

Liberečan chce obeplout svět Jižním Oceánem kolem Mysu Horn, úplně sám, bez posádky, nonstop, bez přistání na pevnině kdekoli po cestě. Navíc na lodi, kterou si staví sám, svýma rukama, ve svém volném čase.

Pokud se mu loď povede dokončit, vybavit ji a následně obeplout svět kolem Mysu Horn, zařadil by se vedle 219 mořeplavců, kteří to tímto způsobem dokázali. Zdolat musí ovšem 22 tisíc námořních mil, což je asi 40 tisíc kilometrů a strávit na širém moři zhruba 300 dní, a to pouze pod plachtami. Na cestu vyrazí ve Falmouthu v Anglii, trasa vede severním, jižním Atlantikem, jižně od Mysu Dobré naděje, Indickým oceánem, protne antipod u Nového Zélandu, dále popluje Tichým oceánem, Drakeovým průlivem jižně od Mysu Horn a zpět jižním a severním Atlantikem.

V mém plánu mě podporují moji nejbližší, kolegové v práci, kamarádi. Věnuji tomu svůj volný čas a každou korunu vkládám do splnění snu a stavby lodi. Teď jsem si ještě nově udělal certifikované zkoušky a začal jsem učit ve volném čase autoškolu, abych vydělal co nejvíc peněz na stavbu. Všechno je to pouze o penězích,“ přibližuje své odhodlání mořeplavec a vypočítává, že pokud půjde všechno podle plánu, mohl by vyrazit na cestu v roce 2026.

Nevrhne se ale samozřejmě hned střemhlav na vysněnou výpravu. Nejprve podnikne zkušební cestu po Baltském moři, následně pak vypluje na další zkušební cestu po severním Atlantském oceánu a teprve poté, co loď projde tímto testem, vyrazí na vysněnou cestu.

O Viktorovi by se dalo říci, že je již zkušený mořský vlk. Kapitánské zkoušky složil krátce po dosažení plnoletosti a na palubě lodi už mnohé prožil. První velká plavba ho dovedla na Shetlandy, plul u Rujány, v německých vodách i v Dánsku nebo ve Skandinávii. Za sebou má i ztroskotání, třeba během noční plavby anebo srážku s nákladní lodí. První osamělou plavbu na plachetnici absolvoval do Štětínského zálivu, následovala plavba do Hamburku nebo výprava z Německa do Švédska a zpět. Ta jeho největší cesta ho však teprve čeká.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Viktor Velecký

Štítky sen, mořeplavec, kolem světa na lodi, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Od dětství si přeje obeplout svět. Na splnění snu se připravuje roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.