Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Turnově funguje nový systém kontroly placení parkování. Při testu polovina řidičů neměla zaplaceno

Na konci ledna odstartoval v Turnově ostrý provoz systému Scarabeus na kontrolu placení parkování. Od 30. ledna už také město za neplacení parkování vybírá pokuty.

Testování rychlejší kontroly parkovišť v centru města proběhlo ve čtvrtek 25. a v pátek 26. ledna 2024. Celkem bylo zkontrolováno 210 aut na parkovištích na náměstí Českého ráje, Havlíčkově náměstí, U Raka, na Koňském trhu i na Trávnicích.

„Ukázalo se, že téměř padesát procent řidičů parkování nezaplatilo (99 aut). Nejhůře dopadl Koňský trh a parkoviště U Raka u KC Střelnice. Naopak na Trávnicích i náměstí Českého ráje měla v době kontroly zaplaceno většina řidičů. Systém Scarabeus pro zpracování přestupků zatím nebyl využit, s koncem ledna se ovšem situace mění,“ uvedla mluvčí radnice Marcela Jandová.

Systém funguje tak, že strážník v aplikaci načítá přímo na parkovišti značky aut a v reálném čase vidí, zda má auto zaplaceno. „V případě mobilní aplikace strážník nemusí nic zadávat, pouze načte SPZ vozidla a ověří, zda je evidován jako uhrazené. Parkovací lístek je kontrolován vizuálně, platný je ovšem pouze v případě, že je umístěn viditelně včetně časového údaje. Pokud vozidlo nesplňuje podmínky správného parkování v místě, není vypsána bloková pokuta, ale přes software Scarabeus přestupek putuje přímo na odbor dopravní. Přestupkové řízení se tak výrazně urychluje,“ vysvětlila mluvčí.

V případě špatného parkování vyřízeném přes systém Scarabeus může provozovatel vozidla čekat pokutu ve výši 500 korun, ve správním řízení pak až v rozmezí dva až pět tisíc korun. Pokud se na výzvu přihlásí přímo řidič vozidla, lze mu uložit pokutu příkazem na místě až do 1500 korun. Systém je rovněž využíván pro porušení zákazů zastavení či stání.

Cílem nového systému podle mluvčí není zvýšení příjmů do městské kasy, nýbrž zajištění rychlejšího střídání aut na místech pro krátkodobé parkování. „Pro celodenní nebo dlouhodobé parkování je možné využít odstavná parkoviště například Na Lukách. Věříme, že parkujete ohleduplně a budeme rádi za sdílení informace o novinkách v kontrole parkování,“ uzavřela.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Turnov

Štítky turnov, parkování, placení, systém, pokuty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Turnově funguje nový systém kontroly placení parkování. Při testu polovina řidičů neměla zaplaceno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.