Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Technické muzeum začalo budovat dětský svět. Láká na ponorku i kvízy

Dětský svět historické techniky začínají budovat v Technickém muzeu v Liberci. Postupně do muzea zařadí na dvě desítky exponátů, jimiž chtějí oslovit nejmenší návštěvníky. Zhruba polovina z nich bude interaktivních, děti si je budou moci osahat a vyzkoušet.

Už nyní zaujme na první pohled kopie historické ponorky u východu z muzea a poblíž se vznášející muž s podivnou sukní připomínající padák.  

Oba dva exponáty tak trochu připomínají filmy podle Julese Verna. Prvním je věrná kopie skutečné první ponorky z období občanské války v Americe. Kdy se nešťastník zavřel dovnitř, musel si vystačit se vzduchem, který tam je a všechno měl na ruční pohon,“ popsal Jiří Němeček z muzea. Ponorkou pak doplul pod loď, zapíchl zespoda do trupu kopí se střelným prachem a rychle zmizel, než nálož vybuchla. Nyní si mohou pobyt v ponorce vyzkoušet návštěvníci.

Pod stropem se také vznáší muž, Štefan Banič, který si v roce 1913 sestrojil padák na principu deštníku. Párkrát seskočil bez újmy, ale nakonec se mu jeden ze skoků stal osudným. A to jsou pouze dva z exponátů, k nimž lze vyprávět příběhy. „Ke každému exponátu se váže historka, ale bez průvodce se to návštěvník nedozví,“ podotýká Němeček a poukazuje tak na jeden ze způsobů, jímž chtějí přilákat zájem dětí.

„Jde nám o to, aby si děti řekly, že technika je super a že se jí chtějí věnovat. Pak se přihlásí do technických kroužků, které máme a pak skončí třeba na průmyslovce,“ vysvětluje Němeček.

V současné době je v této expozici 20 exponátů. Brzy přibude vzducholoď Hindenburg, která bude zavěšená u stropu a má připomínat slávu německých vzducholodí ve 30. letech minulého století. Půjde o model o velikosti asi 4 metrů, zhruba v měřítku 1:50.

Dětský svět historické techniky je konceptem pro rok 2024. Letos slavíme 10 let výročí muzea a děti do deseti let jsou poměrně opomíjené v technickém vzdělávání. My je ani nechceme vzdělávat, nejsme pedagogové, ale spíše seznámit a spřátelit s technikou, aby později neměly problém s technikou se sžít a pracovat jako technici,“ vysvětluje Jiří Konvalinka z technického muzea.  

Chtějí také začít s programem už pro děti předškolního věku, přibližně pěti až šestileté. „Začínáme spolupracovat se školkami a hledáme vhodný program, abychom děti zaujali hrou. Tato expozice by měla být začátkem anebo do určité míry vyvrcholením, aby si mohly děti historickou techniku osahat. Rozhodně ale nechceme suplovat iQLandii nebo podobné instituce, které se věnují spíše vzdělávání. My chceme děti technikou bavit,“ přiblížil Konvalinka.

V muzeu předpokládají, že exponáty budou přidávat, a hlavně je dětem zpřístupňovat hravou formou, formou testů, komentovaných prohlídek a podobně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky expozice, historická technika, Technické muzeum Liberec, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technické muzeum začalo budovat dětský svět. Láká na ponorku i kvízy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.