Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

33. ročník festivalu Jičín – město pohádky bude pořádat radnice společně s původním organizátorem

Před časem se Nadační fond Jičín rozhodl, že se vzdá organizování tradičního pohádkového festivalu v Jičíně. Radnice proto získala veškeré práva této značky a začala hledat někoho, kdo by si festival vzal pod svá křídla. Nakonec došlo k dohodě a Nadační fond bude festival pořádat společně s městem.

Smlouvu o novém spolupořádání 33. ročníku pohádkového festivalu v současné době musí schválit zastupitelstvo. Nadační fond byl do této doby hlavním pořadatelem, nyní by se přesunul pouze do role spolupořadatele.  

„I v nové podobě pořádání bude mít nadační fond významnou úlohu, protože za uplynulé ročníky má s pohádkovým festivalem rozsáhlé zkušenosti,“ upozorňuje v tiskové zprávě mluvčí radnice Jan Jireš.  

Za spolupořadatelství by měl Nadační fond Jičín od města obdržet jednorázovou dotaci v celkové hodnotě 426 tisíc korun. Tyto peníze se použijí například na pronájem skladu, kanceláří nebo například administrativu.  

Místostarostka a členka správní rady fondu Alena Stillerová (ANO) připomněla, že v minulosti festival stál i na dobrovolnících. „Doba se však mění a dnes nikdo zadarmo dělat nechce. Dobrovolníci se tedy mění na placené síly. Všechno to stojí dost peněz," uvedla. 

Historie festivalu až na začátku devadesátých let  

První akce spojená s oficiálním festivalem se v Jičíně konala už v polovině října roku 1990. Tenkrát šlo o víkendovou akci nazvanou Kubínův Jičín. Po jejím skončení se tehdejší organizátoři dohodli, že založí oficiální pohádkový festival. Jeho první ročník se konal od 30. září do 6. října roku 1991. Jeho hlavním tématem bylo „Bylo nebylo“. Už během tohoto ročníku se konal i tradiční ohňostroj.   

Od té doby se festival konal pravidelně až do roku 2019. Jubilejní 30. ročník pohádkového festivalu nedovolila uspořádat pandemie koronaviru. Proto ho organizátoři přesunuli na rok 2021. Tehdejším tématem byla „Voda voděnka“.   

Za dobu své existence, se festival Jičín město pohádky řadil mezi největší akce svého druhu v republice. Na poslední festival, který se konal před pandemií, přišlo téměř pětašedesát tisíc návštěvníků. Jen na hlavní sobotní program dorazilo sedmnáct tisíc lidí. 

Ohodnoť článek

Foto Jičín - město pohádky

Štítky Jičín, město, pohádek, festival, pořádání, nadační fond, smlouva, spolupořadatel, pohádka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

33. ročník festivalu Jičín – město pohádky bude pořádat radnice společně s původním organizátorem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.