Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Protest zemědělců v Liberci. Stát na nás neskutečným způsobem nakládá, vadí jim

Po úterním protestu v České Lípě se zemědělci z okolí vydali demonstrovat svou nespokojenost se situací v zemědělství do Liberce. Konkrétně před budovu pobočky Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), kde tamním úředníkům předali petici se svými požadavky.

Do Liberce hodinu před polednem přijela kolona asi pětatřiceti zemědělských strojů, před SZIF se pak sešla asi sedmdesátka demonstrantů z celého kraje. „Přijeli jsme ukázat, že my zemědělci máme sílu a jsme schopni se zorganizovat, abychom ukázali, že v našem odvětví je něco špatně,“ řekl za zemědělce Pavel Cihlář z ZOD Brniště.

Hlavním problémem je podle něj byrokracie, která zemědělce neúměrně zatěžuje. „Hodně zemědělců odchází, protože už je nebaví ta byrokracie. Stát na nás neskutečným způsobem nakládá byrokracii,“ dodal. „Chceme, aby se do zemědělství vrátil selský rozum našich sedláků. Pojďme na pole, jak jsme chodili dřív a aby nás to bavilo, a ne abychom měli strach, že nějakou tabulku máme špatně vyplněnou,“ upřesnil.

Problémem podle něj jsou i neustálé změny ve vládních strategiích. „Byly bychom rádi, kdyby stát si řekl, co od nás vlastně chce a napříč politikou bychom měli zadání, které by se plnilo. A ne, aby se změnou vlády měnilo. Zemědělství by se nemělo dělat po letech, ale pouze v cyklech a podle toho musíme pracovat,“ vysvětlil.

Na SZIF pak zemědělci přinesli petici s devíti body, které je nejvíce trápí. A zatímco v úterý v České Lípě na tamní pobočce nebyl nikdo, kdo by si ji převzal, v Liberci byli úspěšnější a úředníkům petici předali.

Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) je ale řadou věcí, proti kterým zemědělci protestují, ministerstvo zabývá nebo už je o nich dohoda. „Řada věcí, proti kterým protestují, tak je v nějakém procesu řešení, některé už dokonce stanovené jsou. Velmi často slýchávám debatu například o správném nastavení pachtovného na státní půdě, tak to je věc, která už byla schválena i na poradě vedení ministra zemědělství," uvedl ministr pro ČTK. Jeho resort se podle něj zabývá také třeba minimalizací byrokracie, Výborný v této souvislosti kritizoval velký počet kontrol.

Debata se podle něj vede také o úpravách Společné zemědělské politiky, o čemž mluvil se zástupci Agrární komory ve Větrném Jeníkově. „Jasně jsme si řekli, že únor věnujeme diskusi," řekl. Podle něj pak chce situaci v zemědělství řešit i ve vládní koalici.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky protest, zemědělci, liberec, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protest zemědělců v Liberci. Stát na nás neskutečným způsobem nakládá, vadí jim  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.