Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za majetek nabízený státem lidé vloni utratili přes 3 miliardy. V aukcích bojovali o řopíky i herní konzoli

Velký souboj zájemců se před dvěma dny strhl o zchátralou kapličku a pozemek v Novém Boru, kterou nabízel v aukci stát jako pozůstalost po zemřelém. I přesto, že je ve špatném technickém stavu, přihlásilo se do aukce 7 zájemců a aktivně jich nakonec přihazovalo šest. Kaplička bez okapů, zvonu, s mřížemi místo oken, stojící v zástavbě, se nakonec prodala za tři a půl krát vyšší cenu, než byla ta vyvolávací.

Nejnižší podání bylo stanoveno na 80 000 korun. Aukce měla především ke konci divoký a napínavý průběh, celkem padlo 70 příhozů. Poslední příhoz v hodnotě 24 000 bitvu ukončil na cílových 280 000 korunách.

Prodej nepotřebného státního majetku na webových stránkách www.nabidkamajetku.cz je pro veřejnost stále velmi atraktivní a zájem stále roste, což nás velmi těší. Od roku 2018, kdy jsme spustili historicky první státní elektronický aukční systém pro prodej nepotřebného státního majetku, navštívilo stránky přes 2,8 milionu unikátních uživatelů, proběhlo více než 29 tisíc aukcí, z nichž téměř 22 tisíc vyhlásil ÚZSVM a zbývající jiné státní instituce. Stát za prodej majetku v elektronických aukcích získal již přes 3,3 miliardy korun,“ přiblížila mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Michela Tesařová.

Za tu dobu úřad vysledoval, že lidé mají největší zájem o nemovitosti, jako jsou rodinné domy, chaty, řopíky či pozemky, ale i o movité věci, jako jsou například umělecké předměty, šperky či historická vozidla.

V Libereckém kraji tomu není jinak. Úspěšná elektronická aukce rekreační chaty v Horní Rokytnici nad Jizerou. V jejím průběhu padlo 95 příhozů, díky kterým se minimální cena 2 miliony korun navýšila na 4,7 milionu korun. Totéž platí i o zmínění aukci pozemku s kapličkou v Novém Boru. A boj se v elektronické aukci strhl i u prodeje automobilu Škoda 120 L. Padlo celkem 23 příhozů a minimální vyhlašovaná částka 19 tisíc korun se navýšila na konečných 81 tisíc korun.

O řopíky evidujeme velký zájem dlouhodobě. Aktuálně je na našich webových stránkách www.nabidkamajetku.cz vyhlášeno devět elektronických aukcí, přičemž sedm řopíků se nachází na Liberecku,“ poznamenala Tesařová. Ostatně jeden v lese v Horní Chrastavě se prodal na konci ledna za více než 100 tisíc korun.

V dražbě lze pořídit i cenná umělecká díla

Nejdražší nemovitost, kterou ÚZSVM v roce 2023 v elektronické aukci prodal, byl bytový dům v Brně. Jeho prodej vynesl 51,6 milionu korun. Za téměř 25 milionů korun pak získal zájemce budovy a pozemky v areálu bývalého Dolu Jan Šverma v Mariánských Horách. Úspěšná byla rovněž aukce bytu na pražské Malé Straně za téměř 14,5 milionu korun.

Z movitých věcí například velký zájem vyvolal prodej herní konzole Playstation 5. V průběhu této aukce padlo 176 příhozů a konečná cena se vyšplhala na 17 tisíc korun.

V uplynulém roce se ÚZSVM v elektronické aukci podařilo najít majitele pro výjimečnou Geipelovu vilu z konce 19. století, která se nachází v Aši a kterou si v duchu romantizujícího historismu nechal postavit významný ašský textilní továrník a mecenáš Gustav Geipel. Vítěz ji získal za 5,23 milionu korun,“ přiblížila zajímavé aukce loňského roku mluvčí úřadu a dodala: „Velký zájem vyvolala také elektronická aukce obrazu Žlutý dým 2001 od Jaroslava Róny, v jejímž průběhu padlo 45 příhozů a výsledná cena skončila na částce 460 tisíc korun. Od stejného umělce jsme nabízeli i téměř metrovou bronzovou sochu s názvem Vertikální robot. Tu získal vítěz elektronické aukce za 301 tisíc korun.

Aktuálně se veřejnost z pohodlí svého domova může zapojit do více než sedmi set elektronických aukcí na webových stránkách www.nabidkamajetku.cz. V aukcích lze koupit nejen předměty, ale i třeba zvířata zabavená pro týrání nebo ta, která propadla státu. Ale třeba i předměty zabavené soudem a další.

Ohodnoť článek

Foto ÚZSVM

Štítky stát, elektronické aukce, prodej majetku, Liberecký kraj, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za majetek nabízený státem lidé vloni utratili přes 3 miliardy. V aukcích bojovali o řopíky i herní konzoli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.