Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Frýdlant chystá prohlášení historického nábytku radnice za movitou kulturní památku

Město Frýdlant požádá o prohlášení části svého historického mobiliáře za movitou kulturní památku. Tento krok má za cíl usnadnit získání dotace z programu Restaurování movitých kulturních památek na jejich obnovu.

Frýdlantská radnice chce kusy historického a původního mobiliáře doprohlásit za movitou kulturní památku jako součást radnice. Konkrétně se jedná o dřevěné lavice, křesla, židle, předsedající pulty, historický lustr v obřadní síni, stoly a stojací hodiny v kanceláři starosty města a tři původní historické dřevěné lavice na chodbách radnice. Město chce požádat ministerstvo kultury o dotaci na restaurování tohoto mobiliáře.

„O tom, že požádáme o prohlášení některých částí mobiliáře radnice movitou kulturní památkou rozhodlo na svém zasedání zastupitelstvo města a posvětila ho také rada města. Tento krok považujeme za správný, protože nám usnadní získání dotací na restaurování tohoto historického nábytku. Zvláště lavice v obřadní síni už si takovýto odborný zásah zaslouží. Jsou běžně používané v rámci společenského života města a bohužel se to na nich také podepisuje. Nicméně i přesto chceme, aby obřadní síň zůstala živá a nestala se jen muzeem,“ sdělil starosta Frýdlantu Ing. Dan Ramzer.

Nábytek byl tento čtvrtek nafocen a změřen pracovníky Národního památkového ústavu. Ti na interní komisi NPÚ žádost města projednají a připraví podklady včetně svého posudku a fotografií a zašlou je na Ministerstvo kultury ČR ke schválení. 

„Prvním krokem k prohlášení mobiliáře movitou kulturní památkou je podrobné nafocení všech částí nábytku, kterých se žádost bude týkat a zaznamenání jejich rozměrů pracovníky Národního památkového ústavu. Ten po projednání na interní komisi NPÚ posléze připraví podklady, které Ministerstvu kultury České republiky zašle ke schválení. Ministerstvo pak rozhodne, zda mobiliář kulturní památkou prohlásí, či nikoli. My pevně věříme, že vyjádření bude souhlasné,“ informuje Zuzana Novotná, která má na Městském úřadě Frýdlant ve své kompetenci státní památkovou péči.

Jakmile město Frýdlant získá souhlasné stanovisko, požádá o finanční podporu z programu Restaurování movitých kulturních památek, aby se mohlo co nejdříve započít s rekonstrukcí historického nábytku radnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky Frýdlant, radnice, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant chystá prohlášení historického nábytku radnice za movitou kulturní památku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.