Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Poslední klidný protest? Zemědělci vyjeli demonstrovat na hranice

Desítky zemědělců vyjely ve čtvrtek dopoledne na hranice do Hrádku nad Nisou. Šlo o další protest proti současné zemědělské politice. A z atmosféry přímo na místě je jasné, že zemědělcům dochází trpělivost.

„Dnes je to naposledy, co jsme na hranicích ještě v klidu. Všechno se může obrátit a bude to vypadat trochu jinak. Jestli to chtějí, ať nás nadále provokují,“ vzkázal vládě Robert Erlebach z Regionální agrární rady Libereckého kraje.

Právě vládní a unijní zemědělská politika je hlavním cílem protestů zemědělců nejen v Libereckém kraji, ale v celém Česku. „Máme toho dost! Nechte nás vyrábět!“ skandovaly desítky zemědělců, které se sešly na bývalém hraničním přechodu v Hrádku nad Nisou.

„Jsme vyděšení z toho, co se děje v rámci Evropské unie a dovozů. Proto jsme na hraničním přechodu. Nikdy by nás nenapadlo, že když něco děláte dobře, můžete se dostat do stavu, kdy své výrobky nemůžete prodat, nebo je prodáte pod cenou. Může to vést k tomu, že za pár let zkrachujeme,“ popsal obavy zemědělců Pavel Cihlář ze ZOD Brniště.

Právě výkupní ceny a dovoz levných surovin ze zahraničí je jeden z hlavních problémů. „Dnes se dováží pšenice do našich mlýnů za 250 korun, nám leží pšenice, kterou máme vyrobenou zhruba za pět set. Vím, že se to může zdát, že to je dobré, že se zlevní potraviny. Nezlevní a může se stát, že české zemědělství během jednoho, dvou let skončí,“ dodal.

Podle zemědělce Jaroslava Kurtince z Holan na Českolipsku se už nyní prakticky nevyplatí vyrábět. „Když nechám doma lidi a nebudu používat techniku, jsem na tom o dvacet procent lépe, protože v tuto chvíli prodávat dvacet procent pod náklady. To je tvrdá realita,“ uvedl.

Situaci v zemědělství přirovnal k průmyslu. „Máme tu úhory 5 až 10 procent, řekne někdo fabrice, že nemůže používat deset procent strojů? Máme rozdělení půdy na třicet hektarů, když to snížím, bude někdo pásovat fabriky?“ ptá se.

Podle něj navíc zemědělci zaměstnávají lidi a vytváří HDP. „To tu zůstává. Spousta fabrik odvádí zisky ven,“ řekl.

Po dobu protestu policie dopravu ve směru od Česka odkláněla k novému hraničnímu přechodu. „Nezaznamenali jsme žádné závažnější prohřešky, ať už jde o dopravní prostředky, tak i narušení veřejného pořádku," řekl ČTK mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky protest, zemědělci, liberec, vláda, hranice, green deal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední klidný protest? Zemědělci vyjeli demonstrovat na hranice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.