Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Karel Hubáček 100. Letošní rok patří osobnosti proslulého architekta

Proslulý architekt Karel Hubáček, o kterém slyšel snad každý minimálně v souvislosti s ikonickým Ještědem, by oslavil 23. února 2024 sté narozeniny. Výročí architektova narození, u příležitosti významného jubilea, oslaví různé instituce akcemi zacílenými na jeho život i nepřehlédnutelnou práci. Všem pod značkou Karel Hubáček 100.

Myslím, že u příležitosti 100 let od narození se tátovi plní sen, který měl, když zakládal SIAL, a to byla školka. Školka bylo sdružení architektů, kteří společně žili i tvořili. Jeho snem bylo, aby studenti stvořili takové hřiště, kde by se mohli scházet, tvořit a setkávat se i s jinými řemesly. To se myslím splnilo v podobě jeho domu, ze kterého se stalo muzeum a zároveň tvůrčím prostorem studentů v jeho duchu společně tvořit,“ shrnul Ivan Hubáček, syn architekta Karla Hubáčka.

Narážel tak na zahájení a průběh oslav v Liberci, které začínají v pátek 23. února, přesně v den stého výročí Karla Hubáčka. Slavnostní večer v prostorách Technické univerzity v Liberci (TUL) totiž pomyslně odstartuje celoroční plejádu akcí. Karel Hubáček stál i zrodu fakulty umění a architektury TUL, studenti zde tvoří v ateliéru nesoucím jeho jméno, a proto v univerzitní aule v 18 hodin oslavy propuknu.

Slavnostní večer Karel Hubáček 100 má nejen připomenout narození tohoto významného architekta. „Pozvat chci veřejnost na moderovanou diskuzi se spolupracovníky Karla Hubáčka a pedagogy Fakulty umění a architektury Jiřím Bučkem, Václavem Králíčkem, Petrem Stolínem, Jiřím Suchomelem a Zdeňkem Zavřelem. Také odhalíme interaktivní objekt s Hubáčkovými citáty, který jsem připravil společně se studenty,“ zve zájemce Jan Stolín, děkan fakulty. Objekt doprovází i zvuková projekce a k vidění bude v aule po celý letní semestr.

Těšit se mohou hosté i na dokument s názvem Maják Karel Hubáček, který při této příležitosti připravila Paměť národa. Ve vzpomínkách kolegů, přátel i rodiny ukazuje architektka Hubáčka jako světlo nebo chcete-li maják v temném normalizačním moři.  Na slavnostní večer v průběhu dalších dnů naváží série přednášek a připojí se rovněž další instituce.

Už nyní například mohou Liberečané vidět a číst na Šaldově náměstí panely upomínající osobnost tohoto významného muže. Severočeské muzeum v Liberci připravuje od 12. června do 6. října výstavu, která bude prezentovat Hubáčkovu architektonickou tvorbu a volně naváže na výstavu o architektonické soutěži na novou podobu Ještědu, kterou muzeum pořádalo vloni.

Největším lákadlem se ale pravděpodobně pro mnohé stane Dům Karla Hubáčka, který vloni koupil od rodiny Liberecký kraj a Severočeské muzeum jej dostalo do správy. Lidé už nyní mohou vidět jeden z počinů, který s tímto domem souvisí. Naskenován byl do 3D podoby interiér i exteriér domu a vznikla tak mimo jiné virtuální prohlídka Hubáčkova domu. Každý má nyní možnost na webových stránkách www.dumkh.cz projít dům Karla Hubáčka, podívat se, jak bydlel, co třeba četl za knihy nebo jaké obrazy zdobily zdi jeho obýváku.

Virtuální prohlídka aktuálně slouží jako výukový model studentům fakulty umění a architektury TUL, kteří dostali semestrální úkol na rekonstrukci domu. Zároveň je prohlídka volně a zdarma přístupná veřejnosti,“ popsal ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek. Dům nečekejte plně vybavený, neboť část rodinných předmětů zůstalo v majetku příbuzných, avšak určitě zjistíte, že architekt Hubáček žil skromně a stačil mu k životu relativně malý prostor.

V rámci doprovodného programu oslav však muzeum plánuje i omezené množství komentovaných prohlídek reálného domu, které budou na rezervaci a jen v omezenou dobu.

K oslavám se dále připojí i Divadlo F. X. Šaldy v Liberci, které 19. března uvede derniéru inscenace Sialská trojčata režiséra Radovana Lipuse. Oblastní galerie v Liberci pozve na výstavu, která nabídne Ještěd z netradičního pohledu nazvanou Horizont hory: Krajina pod Ještědem. Společným jmenovatelem všech vystavených děl bude právě silueta Ještědu.

Na 16. dubna chystá liberecký magistrát i speciální přednášku Jaroslava Zemana z Národního památkového ústavu v Liberci věnovanou Karlu Hubáčkovi, která bude v liberecké knihovně.

Během letní sezony pak chce město Liberec spustit i virtuální prohlídku horského vysílače a hotelu Ještěd.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky jubileum, oslavy, Karel Hubáček, architekt, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Hubáček 100. Letošní rok patří osobnosti proslulého architekta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.