Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ceny pohonných hmot v Libereckém kraji dál rostou, překročily 38 korun za litr

Ceny pohonných hmot v Libereckém kraji šestý týden rostou, překročily 38 korun za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic Libereckého kraje prodává v průměru za 38,18 Kč za litr, před týdnem byl o 66 haléřů levnější. O 78 haléřů zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 38,40 koruny. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 72 haléřů na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 2,17 Kč na litru méně.

Ceny pohonných hmot vyhnala nahoru ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února 2022. Za poslední dva roky byla cena nafty nejvýš 13. března 2022, kdy se dostala na průměrných 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr nafty i přes 52 korun. Nejlevnější byla nafta na konci loňského května, kdy byl litr za 30,66 Kč. Benzin se prodával nejdráž začátkem července 2022, kdy byl v kraji litr po 47,95 Kč. Nejníž se cena benzinu dostala letos 2. ledna, kdy se prodával za 35,20 Kč, od té doby s výkyvy stoupá.

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku jsou nejvyšší od poloviny loňského listopadu. Benzin zdražil o 66 haléřů, aktuálně za něj řidiči dají průměrně 38,34 koruny. Nafta se prodává po 38,55 Kč za litr, před týdnem byla o 77 haléřů levnější. Nelevnější benzin natankují řidiči v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 37,84 Kč. Nafta je nejlevnější v Jihočeském a Ústeckém kraji, litr tam je průměrně za 38,16 koruny. Nejdražší paliva nabízejí dlouhodobě pumpy v Praze, kde litr benzinu přijde na 39,42 Kč a nafta je průměrně za 39,52 koruny.

V Libereckém kraji se ceny paliv drží pod celostátním průměrem a patří k těm nižším. Méně platí za benzin a naftu motoristé v jižních Čechách, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji. Nejlevnější paliva v kraji prodávají na Českolipsku, benzin je u tamních čerpacích stanic v průměru za 37,99 Kč a nafta po 38,26 Kč. Nejvíc platí za benzin motoristé na Semilsku, kde za litr chtějí průměrně 38,37 Kč. Nafta je v kraji nejdražší na Liberecku, litr se tam prodává průměrně za 38,57 koruny.

Kvůli vysokým cenám jezdí více než rok Češi nakupovat a tankovat do sousedního Polska, kde je levněji a nulové DPH u základních potravin prodloužili o dalšího čtvrt roku. Ti, kdo byli zvyklí nakupovat v Biedronce v Porajówě, musí teď ale do 15 kilometrů vzdálené Bogatyně, kvůli rekonstrukci je prodejna oblíbeného řetězce u česko-polské hranice zavřená. Hotovo by mělo být podle informací na oplocení areálu v březnu.

V Polsku se od minulého týdne ceny paliv nezměnily, alespoň u čerpací stanice AB v Porajówě, kde dnes chtěli stejně jako před týdnem za litr benzinu a nafty shodně 6,85 zlotého (v přepočtu 40,26 Kč). Dál ve vnitrozemí lze tankovat i levněji. V Liberci je možné litr benzinu i nafty natankovat za méně než 38 korun, ceny začínají zhruba o korunu výš než před týdnem, zjistila ČTK.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny pohonných hmot v Libereckém kraji dál rostou, překročily 38 korun za litr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.