Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vnitřní prostor bez aut, přesto více parkovacích míst. Město pokračuje v přípravě obnovy sídliště Gagarinova

Ohledně revitalizace libereckého sídliště Gagarinova je další posun. Kancelář architektury města (KAM) dopracovala ověřovací studii, do které byly dopracovány připomínky místních obyvatel. Sídliště by po renovaci mělo mít vnitřní část zcela bez aut, celkově má ale parkovacích míst po obvodu přibýt.

„Ověřovací studie počítá s původním konceptem zanechání dopravy pouze po obvodu sídliště, tedy v ulici Gagarinova a Pačesova. Vnitřní část sídliště tedy zůstane bez aut a vzniknou zde klidná a bezpečná pobytová místa," řekla vedoucí odboru Kanceláře architektury města Zuzana Koňasová.

Po připomínkách obyvatel byly v návrhu doplněna a upravena dětská hřiště a klidové zóny s lavičkami. Hlavní problém, parkování, město vyřešilo tak, že po obvodu sídliště přibudou nová místa. „Po dokončení celé revitalizace bude počet parkovacích stání po obvodu sídliště navýšen tak, aby plně uspokojil potřeby parkování pro místní obyvatele,“ dodal náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro LK). Nových míst by mělo být zhruba pět set.

Město se na sídlišti zaměří také na zeleň. „V návrhu je také kompletně revitalizována stávající zeleň, včetně nových výsadeb. Součástí je i řešení hospodaření s dešťovou vodou dle současných trendů, například pomocí zasakovacích pásů,“ dodal Janďourek.

Díky ověřovací studii nyní může být vypracována projektová dokumentace. „Nyní probíhá přípravná fáze, což znamená opatření podkladů pro projektování – pracuje se na dendrologickém průzkumu, hydrogeologickém průzkumu a inženýrsko-geologickém průzkumu. Zároveň bylo vypsáno výběrové řízení na zpracování kompletní projektové dokumentace," doplnila architektka KAM Anita Prokešová.

Projektovat by se mělo začít v dubnu a příští rok v létě má začít stavba. Záležet ale bude na tom, kdy se podaří získat stavební povolení a dotace.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky gagarinova, sídliště, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vnitřní prostor bez aut, přesto více parkovacích míst. Město pokračuje v přípravě obnovy sídliště Gagarinova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.