Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kvůli pádu lanovky na Ještěd zastavil žalobce stíhání u dvou z pěti obviněných

Státní zástupce vyhověl dvěma z pěti stížností proti zahájení trestního stíhání v souvislosti s tragickým pádem kabiny lanovky na Ještěd v Liberci. Z obecného ohrožení z nedbalosti jsou nadále obviněni tři lidé, stíháni bylo zastaveno u jedné osoby a firmy, což byly České dráhy jako vlastník lanovky. Obžaloba zatím podána nebyla. Vyšetřování pokračuje, je třeba doplnit další důkazy, řekl náměstek okresní státní zástupkyně v Liberci Kamil Látr. Při neštěstí zahynul 31. října 2021 průvodčí v jedné z kabin.

Stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání si podali všichni obvinění. „Tři stížnosti fyzických osob jsem jako nedůvodné zamítl. Jedné stížnosti fyzické osoby jsem vyhověl a její trestní stíhání jsem zrušil. Stejně tak jsem vyhověl stížnosti právnické osoby a i její trestní stíhání jsem zrušil," uvedl Látr.

Všem třem obviněným hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti trest od tří do osmi let. „Za vinu je jim kladeno zejména porušení důležitých povinností vyplývajících z jejich zaměstnání a funkcí tím, že v rozporu s předpisy a s technickou dokumentací, které stanovují mimo jiné podmínky pro provoz této lanové dráhy, byla dráha Horní Hanychov-Ještěd vědomě provozována," uvedl již dříve regionální mluvčí policie Vojtěch Robovský. Státní zástupce odhaduje, že vyšetřování potrvá ještě měsíce.

Při havárii v říjnu 2021 spadla po přetržení tažného lana jedna ze dvou kabin visuté lanovky a zemřel průvodčí. V kabině pro 35 lidí byl sám. Třinácti cestujícím v druhé kabině se nic nestalo, zůstala viset na nosném laně 15 metrů nad zemí. Průvodčí aktivoval záchrannou brzdu a kabinu, která po přetržení tažného lana prudce sjížděla zpátky k dolní stanici, zastavil. Z kabiny pak museli cestující vyprostit hasiči.

Dvoukabinová visutá lanovka začala jezdit na Ještědu v roce 1933. Ročně přepravila v posledních letech před nehodou dvěma svými kabinami kolem čtvrt milionu cestujících.

V její devadesátileté historii se tažné lano přetrhlo už v roce 1944. Tehdy ale měla lanovka jiný systém jištění s dvěma tažnými lany a nehoda neměla tragické následky. Lanovka se starým systémem jezdila na Ještěd do rekonstrukce mezi lety 1971 a 1974. Původní i nová lanovka fungovaly na podobném principu, ale systém jištění byl rozdílný. Po rekonstrukci v 70. letech zůstalo lanovce po jednom tažném a přítažném laně, dostala čelisťovou brzdu s třemi různými prvky aktivace, z toho dva byly automatické. Oba ale byly v minulosti odstraněny. Průvodčí sice byli vyškoleni, jak mají v případě nehody postupovat, ale v tomto případě průvodčí na ruční brzdu nedosáhl, a kabinu proto nemohl zastavit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Zbranková Albaniová

Štítky ČR, kriminalita, nehoda, lanovky, České dráhy, Ještěd, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli pádu lanovky na Ještěd zastavil žalobce stíhání u dvou z pěti obviněných  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.