Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberečanka pořádá seznamovací setkání jako z filmů. Přijít může každý

Pět minut na to, abyste poznal druhého člověka, je málo. Ale k rozhodnutí, že vás zajímá a chcete s ním v rozhovoru pokračovat, to stačí. Přesně na tom jsou založené seznamovací večery, které lidé u nás znají hlavně z amerických filmů. Speed dating seznamky. Zařídí vám rychlé rande na veřejnosti. Vybírat můžete z několika protějšků a pak si buď dohodnout další schůzku anebo v klidu odejít bez zbytečného zklamání nebo nepříjemného překvapení. Organizovat speed dating v Liberci se před pár týdny rozhodla mladá žena Iva Ježková. První akci má zdárně za sebou a chuť v dalších pokračovat.

Co se stalo prvním impulzem k tomu takový druh seznamování organizovat?

Je to čerstvá novinka, trvá to asi měsíc a půl, nicméně v hlavně mám ten nápad tři roky. Před Vánoci jsem marodila a koukala jsem hodně na filmy, protože v Americe to frčí ve velkém stylu a tam mě inspiroval dokument Láska ve spektru. Zaujalo mě to o to víc, protože to bylo o seznamování lidí s autismem. Tu myšlenku bych chtěla rozvinout i nás. Ale nejdřív jsem si dala úkol začít tou nejjednodušší cestou, aby se lidi nakopli, aby se nebáli. Protože dnes se hodně lidí schovává za obrazovkou a písmenky a nefunguje to tak, že by se lidé setkávali tváří v tvář.

Třeba na online seznamce strávíte 14 dní a pak zjistíte, že ten člověk je úplně někdo jiný nebo schůzka nedopadne a vy ztratíte dva týdny života. A tak jsem si řekla, že chci pořádat setkání.

Jakým způsobem seznamování formou speed dating setkání v Liberci probíhá? Tak jak to známe z filmů?

Ano, je to přesně tak, jen jsme to pojali jiným způsobem, aby to bylo zábavnější a zajímavější. Lidé se přihlásí na sociálních sítích do skupiny k tomu vytvořené. Zveme je třeba prostřednictvím videa, ve kterém se snažím lidi inspirovat, povzbudit je k tomu, aby vystoupili ze své komfortní zóny. Vysvětluju jim, že se nemají čeho bát. I já sama jsem vystoupila z komfortní zóny a třeba šla do baru, kde jsem se ptala lidí, co si vůbec o tomto způsobu seznamování myslí. Bylo těžké je oslovit, ale mělo to pěkné zpětné vazby a mile mě to překvapilo. Většina mi potvrdila, že dávají přednost osobnímu setkání.

A jaký byl tedy liberecký začátek seznamky speed dating?

Nejprve jsem zašla za svou nejlepší kamarádkou Veronikou Špeciánovou, která má na starost liberecký Singl bar a jí jsem svůj nápad představila. Impulzem pro mě byli i moji známí, z nichž řada je singl a hlavním impulzem jsem byla i já s tím, že se chci sama seznámit. Navíc právě u svých kamarádů vidím, jak se hrozně moc snaží si mnozí svůj protějšek najít a dlouho se jim to nedaří. Ze zoufalosti platí internetové seznamky a pak jsou zklamaní. Tak jsem ten kolotoč chtěla nějak zastavit.

Kdyby se tedy někdo rozhodl, že se chce zúčastnit, co pro to musí udělat?

V první řadě je potřeba navštívit naši stránku na Facebooku Speed dating a rozmyslet si, zda to chci zkusit anebo ne. Pak mi stačí napsat. Veškeré informace a návod, co udělat, si přečtou lidé na stránce nebo vyslechnou ve videu. Vypsané jsou různé termíny, pro různé věkové kategorie a vy si vyberete, do které chcete jít. Přijít může kdokoliv, ale je fajn, aby zapadal do věkové skupiny. Platba 300 korun je předem, aby přihlášení měli určitý závazek a skutečně přišli, protože se nám stalo, že se na večer přihlásili lidé a pak se nedostavili.

Nastane tedy onen den setkání. Jak vypadá speed dating seznamování v praxi?

Něco jsem si vzala z filmů, něco je z mé inspirace. Máme za sebou první setkání, kde jsme byli v deseti lidech, protože právě někteří přihlášení nedorazili, ale dopadlo to výborně. Lidé si mezi sebou povídali anebo mohli použít návodné otázky, které máme přichystané na stolech. S tím, že kdyby se zaseklo téma a bylo třeba prolomit ledy, mohou si vytáhnout lístek s tématem z košíčku. Nakonec to dopadlo tak, že po skončení akce všichni v baru zůstali, shlukli se k jednomu stolu. Sesypali otázky z košíčků, četli si je nahlas a mezi sebou si povídali. A to mi dalo další náboj k tomu pořádat tento druh seznamky.

V plánu teď máme další tři setkání, kdy jedno z nich chceme organizovat i pro gaye a lesbičky. Přidat se do skupiny na sociálních sítích můžou i zadaní, protože i oni mají mezi přáteli nezadané, kteří by se třeba chtěli přijít seznámit.

Řídím se mottem, že pokud chce člověk v životě něco mít, musí udělat něco, co nikdy neudělal. Právě proto dělám tento projekt, protože mě naplňuje a posouvá dál.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky seznamování, setkání, speed dating, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečanka pořádá seznamovací setkání jako z filmů. Přijít může každý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.