Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Frýdlantu vyhlíží čápy. Do hnízda jim nainstalovali kameru pro online přenos

Na komín ve frýdlantské bývalé traktorce nainstalovali před pár dny technici kameru. Nahlíží do zdejšího čapího hnízda, do kterého se každoročně vrací čapí pár a vyvádí zde rodinu.

Nápad na instalaci online kamery vzešel od místostarosty Jiřího Stodůlky, s jejím vynesením k hnízdu pak pomohli i frýdlantští hasiči. Až se opeřenci vrátí z teplých krajů, budou jim pak moci lidé online nahlížet do „domácnosti“. Na zdejší hnízdo se elegantní čápi vrací již řadu let.

Až přiletí, začneme záběry z kamery streamovat a budou online na webu města. Určitě o tom budeme informovat i na Facebooku,“ uvedla mluvčí Městského úřadu ve Frýdlantu Martina Petrášková.

Čapích hnízd je na Liberecku celá řada, zhruba pětadvacet až třicet. Například v Chrastavě, Českém Dubu, Hodkovicích, ale i v Liberci a na dalších místech. Sledovat jejich obsazenost lze na mapě čapích hnízd v rámci projektu České společnosti ornitologické (ČSO), který běží od roku 2014.

Loňský rok byl nejúspěšnější hnízdní sezonou na čapích hnízdech v Česku za posledních deset let. Ornitologové zaznamenali nejvyšší počet hnízd s mláďaty v historii programu Čapí hnízda. Ze 715 hnízd vloni vylétlo neuvěřitelných 2109 mláďat. Tolik úspěšně vyvedených hnízd se v historii programu Čapí hnízda dosud nepodařilo zaznamenat.

Zajímavý byl průběh hnízdní sezóny i dalších ohledech. „Byli jsme svědky přímého přenosu prvního známého hnízdění stejnopohlavního páru dvou samic, kterým se ze společně nakladených 8 vajec vylíhla 3 mláďata, nakonec však úspěšně vyvedly pouze jedno z nich. Podařilo se také zdokumentovat výjimečné mezidruhové páření samce čápa černého se samicí čápa bílého,“ uvedla Gabriela Dobruská z ČSO. K zahnízdění, na rozdíl od sousedního Německa, kde smíšený pár úspěšně vyvedl 2 mladé, však nakonec nedošlo.

Ohodnoť článek

Foto Město Frýdlant

Štítky čáp bílý, online přenos, hnízdo, Frýdlant, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu vyhlíží čápy. Do hnízda jim nainstalovali kameru pro online přenos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.