Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Průměrná mzda v Libereckém kraji překročila hranici 41 tisíc korun hrubého. Reálně ale klesla

Průměrná hrubá mzda v Libereckém kraji překročila v závěru loňského roku hranici 41 tisíc korun. Podle předběžných informací vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně o 6,9 procenta na na 41 911 korun. Zaměstnanci si tak v průměru polepšili o 2704 korun hrubého měsíčně. Spotřebitelské ceny se ale ve stejném období zvýšily o 7,6 procenta, při započtení inflace tak podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) reálně výdělky zaměstnanců v kraji v závěru loňského roku o 0,7 procenta klesly.

Za celý loňský rok se průměrná mzda v Libereckém kraji zvýšila o 7,6 procenta na 39.156 Kč, což je nárůst o 2778 korun hrubého měsíčně. V celém roce 2023 dosáhla inflace 10,7 procenta, což znamená, že se reálně mzda zaměstnanců v kraji loni snížila v meziročním srovnání o 2,8 procenta.

Růst mezd v Libereckém kraji byl v závěru loňského roku nad celostátním průměrem, výrazněji stouply mzdy jen v Ústeckém a Karlovarském kraji. V České republice se v posledním čtvrtletí loňského roku průměrná mzda zvýšila o 6,3 procenta, v průměru tak zaměstnanci v zemi brali 46 013 korun hrubého měsíčně. Meziročně vzrostla průměrná mzda v zemi o 2734 korun. Kvůli inflaci byly ale navzdory tomu reálné mzdy o 1,2 procenta nižší než o rok dříve.

Nejvyšší mzdy tradičně vypláceli zaměstnavatelé v Praze, kde průměrná mzda v závěru loňského roku překročila hranici 55 tisíc korun. V průměru brali zaměstnanci v hlavním městě 55 039 korun, meziročně to bylo o 5,4 procenta víc. Tamní mzdy byly téměř o třetinu vyšší než v Libereckém kraji. Nižší průměrné mzdy než v Libereckém kraji vypláceli v posledním čtvrtletí roku 2023 jen zaměstnavatelé v Karlovarském, Pardubickém a Olomouckém kraji.

Zaměstnanost v Libereckém kraji klesla, firmy v kraji zaměstnávaly na konci loňského roku 144 700 lidí, což bylo zhruba o 1100 méně než v posledním čtvrtletí předcházejícího roku. Nejvýrazněji vzrostla zaměstnanost v Praze, zaměstnanců přibylo i ve středních Čechách a na jižní Moravě, v ostatních krajích zaměstnavatelé propouštěli. Celkově bylo v Česku v zaměstnaneckém poměru v posledním loňském čtvrtletí téměř 4,065 milionu lidí, což bylo o desetinu procenta víc než o rok dříve.

Za celý loňský rok v Česku mzdy stouply o 7,5 procenta a překročily hranici 43.000 korun hrubého měsíčně. Zaměstnanci brali v průměru 43 341 korun, o 3024 korun víc než v roce 2022. Reálně se však mzda v Česku po započtení inflace o 2,9 procenta snížila. Procentuální růst mezd v Libereckém kraji byl loni nad celostátním průměrem. Nejvýrazněji vzrostly mzdy v Ústeckém kraji, kde si zaměstnanci polepšili v průměru o 8,3 procenta. Reálně ale všude mzdy kvůli vysoké inflaci klesly.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Zbranková Albaniová

Štítky mzda, česko, čsú, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda v Libereckém kraji překročila hranici 41 tisíc korun hrubého. Reálně ale klesla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.