Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na demonstraci do Prahy pojede z Libereckého kraje více než sto farmářů

Na demonstraci do Prahy vyrazí ve čtvrtek více než sto farmářů z Libereckého kraje, ale kvůli náročné trase zřejmě bez velké zemědělské techniky, řekl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach. Farmáři nejsou spokojeni s pomocí vlády, kterou vyjednal ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), Agrární komora ČR a Zemědělský svaz proto svolali další demonstrace.

Liberecký kraj je po Karlovarském nejmenším v zemi, navíc není zemědělskou oblastí. Přesto se tam už v únoru uskutečnily tři protestní jízdy zemědělců, kdy desítky traktorů komplikovaly dopravu v České Lípě, v Liberci a naposledy u česko-polské hranice u Hrádku nad Nisou na Liberecku. Farmáři žádají, aby vláda víc podporovala české zemědělství.

Mnozí farmáři nemají podle Erlebacha kvůli levnému dovozu šanci prodat úrodu a pokud odbyt najdou, je to se ztrátou. „Ve světě lidé hladoví a my budeme pálit pšenici," povzdechl si. Náklady farmářů kvůli zdražení vstupů výrazně vzrostly, zdražily energie, pohonné hmoty, dvakrát až třikrát víc platí zemědělci za hnojiva. „Pokud se nic nezmění, čeká se, že letos bude zisk dál klesat, to je důvod, proč už dnes někteří zemědělci končí a farmy prodávají," řekl Erlebach. Jiní zvažují, že na jaře nezasejí.

Současnou situaci podle Erlebacha nezpůsobili zemědělci, ale politici. „Umíme očipovat psa a neumíme očipovat náklad obilí, aby se dostal tam, kam má?" zdůraznil Erlebach. Narážel tím na tuny ukrajinského obilí a dalších plodin, které měly podle původních dohod přes evropské území jen projíždět na jiné trhy, velká část ale skončila v Evropě. Levný dovoz srazil ceny na úroveň, za jakou se obilí prodávalo v 90. letech, náklady přitom byly tehdy úplně jiné než dnes.

Farmáři žádají kromě jiného po vládě podporu zaměstnanosti na venkově snížením odvodů na sociálním pojištění, podobně jako to podle Erlebacha funguje v sousedním Polsku nebo Rakousku. Farmáři také žádají, aby se nekrátila podpora pro životní pohodu zvířat a zdanění půdy se vrátilo na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, zemědělství, vláda, demonstrace, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K L

Úplně tomu nerozmím. Když se tolik ohánějí Polskem a Rakouskem, proč nikde nejsou "podnikové prodejny"? Jako je to v Rakousku. Proč prodávají pod cenou obchodním řetězcům, místo aby to prodali přímo? Když to u nich bude za stejnou cenu jako v obchodě, rád je podpořím.

Čtvrtek, 7. března 2024, 07:13Odpovědět

Na demonstraci do Prahy pojede z Libereckého kraje více než sto farmářů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.