Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Benzin v Libereckém kraji od minulého týdne nepatrně zdražil, nafta zlevnila

Benzin v Libereckém kraji od minulého týdne nepatrně zdražil, nafta zlevnila. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 38,24 Kč, před týdnem byl o haléř levnější. O osm haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 38,42 koruny. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 1,14 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 2,60 koruny na litru méně.

Vývoj cen pohonných hmot výrazně ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února 2022. Za poslední dva roky byla v Libereckém kraji cena nafty nejvýš 13. března 2022, kdy se dostala na průměrných 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr nafty i přes 52 korun. Nejníž se cena nafty dostala na konci loňského května, kdy byl litr za 30,66 Kč. Benzin se prodával nejdráž začátkem července 2022, kdy byl v kraji litr po 47,95 Kč. Nejlevnější byl benzin letos 2. ledna, kdy se litr prodával za 35,20 Kč, od té doby s výkyvy zdražuje.

V Česku benzin od minulého týdne nepatrně zdražil a nafta zlevnila, změny jsou ale jen haléřové. Aktuálně se litr benzinu prodává v průměru za 38,41 koruny, před týdnem byl o haléř levnější. Nafta zlevnila o pět haléřů na litru, řidiči za litr dají průměrně 38,60 koruny. Nejlevnější paliva mají v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 37,82 Kč a nafta po 38,17 koruny. Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. Litr benzinu přijde v hlavním městě průměrně na 39,45 Kč, nafta je po 39,49 koruny.

V Libereckém kraji zůstávají ceny pohonných hmot pod celostátním průměrem. Méně nebo stejně platí za benzin a naftu motoristé v jižních Čechách, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji, v Pardubickém mají levnější naftu. Nejlevnější paliva v kraji prodávají na Českolipsku, za litr benzinu tam motoristé dají v průměru 38,05 Kč, nafta je po 38,11 koruny. Nejdražší benzin je na Semilsku, kde za litr chtějí průměrně 38,48 Kč. Nafta je v kraji nejdražší na Liberecku, litr se tam prodává průměrně za 38,72 koruny.

Kvůli vysokým cenám jezdí více než rok Češi nakupovat a tankovat do sousedního Polska. Lidé, kteří byli zvyklí nakupovat v Biedronce v Porajówě, musejí teď ale do 15 kilometrů vzdálené Bogatyně, kvůli rekonstrukci je prodejna oblíbeného řetězce u česko-polské hranice zavřená. Znovu otevřít by měla příští týden.

V Polsku od minulého týdne pohonné hmoty opět zlevnily, alespoň u čerpací stanice AB v Porajówě. Tam dnes dopoledne chtěli za litr benzinu a nafty shodně 6,81 zlotého (40,16 Kč), v přepočtu zhruba o deset haléřů méně než před týdnem. Dál ve vnitrozemí lze tankovat i levněji. V Liberci sice řada pump zdražila, stále je ale možné v krajském městě litr benzinu i nafty pořídit i za ceny kolem 37,50 Kč, zjistila dnes ČTK.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Benzin v Libereckém kraji od minulého týdne nepatrně zdražil, nafta zlevnila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.