Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nezaměstnanost v Libereckém kraji zůstala na 4,2 procenta, lidí bez práce ale přibylo

Nezaměstnanost v Libereckém kraji v únoru zůstala na 4,2 procenta, přestože lidí bez práce přibylo. Uplatnění prostřednictvím úřadů práce hledalo 13345 lidí, o 161 víc než v lednu. Nabízených volných míst v regionu ubylo, v nabídce jich úřady měly 6004, v lednu jich zaměstnavatelé nabízeli o 291 víc. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. I nezaměstnanost v celém Česku se v únoru nezměnila, zůstala na čtyřech procentech jako v lednu.

Z evidence úřadů práce bylo v únoru v Libereckém kraji vyřazeno 1578 uchazečů, o 188 méně než v lednu. Na pracovní úřad se přišlo nově zaregistrovat 1739 lidí, to je o 726 méně než v předchozím měsíci. I loni míra nezaměstnanost v únoru stagnovala, byla ale nižší, 4,1 procenta. Bez práce bylo tehdy v kraji 12.677 lidí, zaměstnavatelé nabízeli 7641 volných míst.

Nezaměstnanost stoupla v únoru ve všech okresech Libereckého kraje, a to shodně o desetinu procentního bodu. Nejhůř je na tom s mírou nezaměstnanosti 4,8 procenta Semilsko, kde na konci února hledalo práci 2286 lidí, o deset víc než v lednu. Na opačném konci pomyslného žebříčku je se čtyřprocentní nezaměstnaností Českolipsko. Bez práce tam bylo na konci sledovaného měsíce stejně jako v lednu 2872 lidí, těch dosažitelných, kteří mohou nastoupit do práce, bylo ale o 19 víc než v lednu.

V Česku volných míst v únoru přibylo, zaměstnavatelé jich nabízeli 268.579, o 1796 víc než v lednu. Na jedno volné místo tak připadalo v zemi 1,1 uchazeče. To v Libereckém kraji pracovních příležitostí ubylo a na jedno volné místo připadali dva nezaměstnaní. Největší přetlak byl na pracovním trhu na Jablonecku, kde na jednu pozici připadalo 3,9 uchazeče. Nejméně nezaměstnaných v poměru k nabídce míst připadlo na Liberecku, a to 1,8 uchazeče na jednu pozici.

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé v rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na rodičovské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Takzvaných dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, kteří mohli ihned nastoupit do práce, bylo v Libereckém kraji v únoru 11.911, o 157 víc než před měsícem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nezaměsntanost, liberecký kraj, práce, úřad práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezaměstnanost v Libereckém kraji zůstala na 4,2 procenta, lidí bez práce ale přibylo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.