Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sezona pro provozovatelé skiareálů v Libereckém kraji dřív začala i skončila

Letošní zimní sezona byla pro většinu skiareálů v Libereckém kraji podprůměrná. Sice začala dříve než v předchozích letech, ale také předčasně skončila. Definitivně ji neukončil jen krkonošský Harrachov, v provozu ale bude zřejmě už jen v pondělí, záležet bude na počasí a stavu sjezdovky. Kvůli špatné sezoně některé skiareály minimálně o rok odloží velké investice, vyplývá z informací od jejich provozovatelů.

V neděli naposledy byl otevřený skiareál na Ještědu v Liberci. Podle jeho ředitele Radka Chalupy šlo z pohledu podmínek pro lyžaře o hodně složitou sezonu. „Nebyla ovlivněná tím, že bychom neměli sníh, ale počasím. Na konci ledna začala permanentní obleva, která trvá do dneška," uvedl Chalupa. Nebýt toho, letošní sezona by byla podle něj dobrá. „Začátek byl velmi dobrý. Začali jsme o 14 dnů dříve než jsme počítali," řekl.

Mezi plusy podle něj patří i to, že měli letos otevřeno nejvíce sjezdovek za poslední roky, když v provozu byly i Pláně. „Díky nim jsme evidovali přísun nových hostů a jeden den měli rekordní návštěvnost 3200 lidí," uvedl Chalupa. Slibně se vyvíjející sezonu ukončila zmiňovaná dlouhodobá obleva. „Nejhorší bylo, že kvůli ní nevyšly únorové školní prázdniny," řekl ředitel skiarálu. Sezona tak pro Ještěd byla podprůměrná, což bude mít vliv i na investice. „Finančně to ale ještě přesně spočítané nemáme," dodal Chalupa. V minusu by ale podle něj sezona skončit neměla.

Ve ztrátě nebude ani areál v Harrachově. „Provozně určitě ne, ale budeme muset přehodnotit investice, až tu sezonu spočítáme," uvedl za středisko Vlastislav Fejkl. I pro Harrachov půjde o podprůměrnou sezonu. Na počet provozních dnů sice nebude podle Fejkla o mnoho kratší než v minulých letech, znát to ale bude na tržbách. „Sezona začala 8. prosince, což je asi nejčasnější začátek za poslední roky, v prosinci před Vánoci se ale lyžuje hlavně o víkendech, v březnu celý týden," dodal.

Pro sousední Rokytnici nad Jizerou byla letošní sezona obdobně špatná jako loňská. „Na náš vkus byla poměrně krátká, i když začala poměrně brzy. V částečném provozu jsme byli od poloviny prosince, leden byl průměrný, ale od 28. ledna to šlo dolů. Počasí bylo takové, že byly čtyři hezké dny, jinak furt pršelo," uvedl ředitel skiareálu areálu Filip Braun. Ani v Rokytnici nemají sezonu ještě finančně uzavřenou.

Vedoucí skiareálu Aldrov v krkonošských Vítkovicích Milan Rychtr takovou zimu jako byla letošní za více než 35 let působení v tomto středisku nepamatuje. „Byla to pro nás podprůměrná sezona a ovlivní to i investice. Nebudeme dělat nic většího, co bylo v plánu. Katastrofa to ale není, provozně v minusu nebudeme," dodal.

V Jizerských horách v neděli jako poslední uzavřel sezonu areál Černá Říčka v Desné. „Vzhledem k tomu, že se nám podařilo včas zasněžit a byli jsme v provozu od 10. prosince až doteď, tak se nedá říci, že by pro nás byla nějak dramatická špatná. Byly i horší zimy, i loňská byla na podmínky horší než letošní," uvedl za středisko Martin Lauer.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký kraj, zasněžování, ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezona pro provozovatelé skiareálů v Libereckém kraji dřív začala i skončila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.