Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Festival Anifilm se blíží. Mezi deseti vybranými celovečerními filmy je i jeden český

Do výběru deseti celovečerních animovaných filmů mezinárodního festivalu Anifilm, který bude na začátku května v Liberci, se dostal i jeden český. Je to loutkový film Tonda, Slávka a kouzelné světlo od Filipa Pošivače. Za organizátory festivalu o tom informoval Petr Slavík.

Kategorie celovečerních filmů patří mezi nejsledovanější na Anifilmu. „Výběr je opět pestrý tematicky, výtvarně i co do animačních technik," uvedl Petr Slavík. Svoji novinku Slide představí legenda americké nezávislé animace Bill Plympton a mezi vybranými filmy je i jeden, který byl letos nominovaný na Oscara. Konkrétně španělský film beze slov Robot a pes (Robot Dreams). „Silné zastoupení má tradičně francouzská tvorba, kterou reprezentují svěží komedie Linda chce kuře! (Chicken for Linda!), a úchvatná pocta Hajao Mijazakimu Sirocco a království vzdušných proudů (Sirocco and the Kingdom of the Winds)," dodal Slavík.

Do výběru se dostaly i britský poeticko-dobrodružný příběh Kensukeho království (Kensuke's Kingdom), artově laděný celovečerní debut italského tvůrce kreslené animace Simone Massiho Nikde (Nowhere) či španělský snímek Něžní metaláci (Tender Metalheads). Tvorbu ze zámoří bude kromě Plymptonova filmu zastupovovat i americký snímek Kluk jednorožec (Unicorn Boy) a kanadský Adam se mění (When Adam Changes).

Anifilm se bude letos konat v Liberci od 7. do 12. května. Výběr soutěžních snímků v dalších mezinárodních kategoriích organizátoři zveřejnili již dříve. Vybraných je 28 krátkých filmů, 26 studentských, 25 videoklipů, 22 abstraktních a nenarativních animací, 15 počítačových her a 12 projektů virtuální reality. V národní soutěži Český obzor bude soutěžit rekordních 69 děl.

I letos budou součástí Aniflmu nesoutěžní část a doprovodné akce. První začala už ve středu. Jde o výstavu v Severočeském muzeu nazvanou Za hranice animace, která je zaměřená na historii a současnost loutkového českého filmu. Loni všechny programy festivalu navštívilo více než 35 000 lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Liberec, film, Anifilm, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Anifilm se blíží. Mezi deseti vybranými celovečerními filmy je i jeden český  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.