Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zahájení sezony spojí hrady a zámky v Libereckém kraji s Velikonocemi

Zahájení letošní sezony spojí státní hrady a zámky v Libereckém kraji s Velikonocemi. Uzpůsobí jím výzdobu interiérů a chystají k nim i speciální prohlídky a další program, informovala regionální mluvčí Národního památkového ústavu Lucie Bidlasová. Sezona pro památky začne letos na Zelený čtvrtek, na šesti z osmi hradů a zámků budou mít vyšší vstupné.

„Na Liberecku zůstává nezměněné vstupné základních okruhů na Grabštejně a Zákupech. O 20 korun vyšší bude na ostatních památkách kromě Frýdlantu, zde je zvýšení o 40 korun i s ohledem na reinstalace prohlídkových okruhů," uvedla Bidlasová. Na Hradu a zámku Frýdlant se do podoby z doby svého vzniku v roce 1801 vrátilo hradní muzeum, které je nejstarší veřejně přístupné v zemi. Přibyla také další prohlídková trasa, na níž návštěvníci budou procházet bytem někdejšího význačného majitele panství z první poloviny 19. století.

Nové prostory bude mít od 28. března přístupné i celoročně otevřený zámek v Zákupech na Českolipsku. Přibudou tři místnosti v prvním patře severního křídla. „Návštěvníky přenesou do doby, kdy Zákupy sloužily jako letní sídlo odstoupivšího rakouského císaře a posledního korunovaného českého krále Ferdinanda Dobrotivého," uvedla mluvčí.

Hrad Grabštejn u Hrádku nad Nisou se v této sezoně pochlubí archeologickými nálezy z minulých let objevených při rekonstrukci Malého nádvoří. „Jsou tam moc pěkné věci. Jednak různé šperky, jsou tam ale i mince. My jsme doteď neměli žádné mincovní nálezy z Grabštejna," řekla kastelánka hradu Věra Ozogánová. V expozici přibyly i malé sošky Ježíše Krista nebo Panny Marie či fragment pozdně-gotického portálu. Na Velikonoce bude Grabštejn speciálně nazdobený a bude mít pro děti zábavně vzdělávací prohlídky i tvořivé dílny.

Hrad Bezděz na Českolipsku bude letos v létě slavit 760 let od založení králem Přemyslem Otakarem II. Na Velikonoce bude mít v hradní kapli vystavené dřevořezby z kapliček Křížové cesty a mimořádně otevřený bude i ochoz kaple. „Na Lemberku jsou připraveny speciální prohlídky velikonočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple. Návštěvníci se seznámí se zvyky šlechty se zaměřením na 20. až 30. léta 20. století. Zpřístupněna bude také středověká věž, která umožňuje nádherný výhled do kraje. Velikonoční výzdoba zútulnila také hlavní okruh na zámku Hrubý Rohozec," dodala Bidlasová.

Celoročně otevřený zámek na Sychrově nedaleko Turnova má velikonoční trhy už tento víkend a v pondělí zahájí výstavu více než 150 kraslic, které Zuzana Königová vyřezává zubní vrtačkou. Kraslice budou na základním prohlídkovém okruhu zámku do 7. dubna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, památky, Liberecký kraj, hrady, zámky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahájení sezony spojí hrady a zámky v Libereckém kraji s Velikonocemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.