Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do Frýdlantu přiletěli očekávaní čápi. Letos je můžete sledovat online

Na komín bývalé frýdlantské traktorky se vrátili očekávaní čápi bílí. Na hnízdo přiletěli zpět z teplých krajů po sedmi měsících. Letos poprvé je mohou lidé sledovat online díky novým webkamerám.

S nápadem na umístění kamer přišel místostarosta města Jiří Stodůlka, a tak byly na komín v průběhu února připevněny.

Nápad, že bychom mohli i my ve Frýdlantě sledovat hnízdění našich čápů online, jsem v hlavě nosil už nějakou dobu. Letos se ho podařilo zrealizovat, a tak teď můžeme do čapího hnízda na komíně bývalé „Traktorky“ nahlížet díky nepřetržitému snímání kdykoli. Kameru jsme instalovali už 20. února, kvůli mimořádně teplému únoru jsme se obávali, že by se mohli čápi vrátit dříve než v předchozích letech. Nakonec ale přiletěli ve svém obvyklém čase, na přelomu března a dubna,“ vysvětlil Stodůlka.

Jejich život a hnízdění tak může nyní sledovat každý, živě na webových stránkách města www.mesto-frydlant.cz/cs/mesto/webkamery.html, stačí kliknout na Odkaz na živý stream na youtube, který se nachází nad fotografií čapího hnízda. Připraveny jsou také odkazy na aktuální fotografie z čapího hnízda, které se aktualizují každou minutu.

Frýdlantské čapí hnízdo můžete také najít na interaktivní mapě čapích hnízd v České republice www.projekty.birds.cz/capihnizda/mapa , kterou vytváří a aktualizuje Česká společnost ornitologická. Je na ní možné zjistit, do kterých v celé republice už čápi přiletěli a v průběhu roku si přečíst i další informace, například o mláďatech.

Do Frýdlantu se čápi bílí vrací již řadu let. V uplynulých pěti letech odchovali celkem patnáct mláďat. V roce 2023 do hnízda přiletěli 3. dubna, letos se objevili 27. března.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Frýdlant

Štítky čáp bílí, návrat, hnízdění, Frýdlant, webkamery

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Frýdlantu přiletěli očekávaní čápi. Letos je můžete sledovat online  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.