Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Típněte cigaretu navždy. Kuřáci, udělejte rozhodnutí, které vám změní život

Nejlepší je nekouřit vůbec, ideální je ani nikdy nezačít. To si uvědomuje snad každý kuřák. Proto pokud kouříte, tak s tím skoncujte. Pro ty, kteří se svým zlozvykem ale přestat nedokážou, jsou určitě lepší volbou bezdýmné alternativy.

To, že cigarety nejsou tím nejlepším životním společníkem, si uvědomují samozřejmě i kuřáci. Velmi dobře vědí o rizicích této neřesti. Většina z nich dokonce zkusila s kouřením skoncovat, a to opakovaně. Ať už to bylo kvůli strachu o vlastní zdraví, zlepšení kvality života pro sebe i okolí nebo kvůli penězům.

Výmluvy nepomohou

Udělat zásadní životní změnu a dát vale kouření není snadné. Pevná vůle nám vydrží týden či pár měsíců, v mnoha případech se zlozvyk vrací zpět. „Na pomoc“ mu přijde celá řada výmluv a překážek. Často si kouření cigaret sami před sebou omlouváme tím, že nám pomáhají zvládat stresové situace nebo neztloustnout. Neméně časté jsou také výmluvy, že bez cigaret se cítíme divně mezi přáteli. „Vždyť je to jen jedna cigareta ke kávě nebo dvě u piva,“ slýcháme občas od kuřáků. Nebo si namlouváme, že kouření k nám prostě patří. A celé to obelhávání sama sebe obvykle uzavře povzdech, že zkrátka nemáme dostatečně silnou vůli s kouřením cigaret definitivně přestat.

Problémy způsobuje především hoření cigarety

Nejlepším řešením je s kouřením skoncovat úplně, to ví všichni. Mnozí kuřáci ale potvrdí, že přestat kouřit ze dne na den je pro ně mimořádně náročné, a to právě kvůli závislosti na nikotinu.

Co dělat v takovém případě? Vyhledejte odbornou pomoc nebo zkuste některý z dostupných prostředků pro odvykání kouření, jako jsou pastilky nebo náplasti. A pokud se nechcete z jakéhokoliv důvodu nikotinu vzdát, zvažte přechod na bezdýmné alternativy. Patří mezi ně i zařízení na nahřívání tabáku nebo e-cigarety.

Pro kuřáky jsme připravili přehlednou infografiku, která vám pomůže pochopit hlavní rozdíly mezi klasickou cigaretou a zařízením na nahřívání tabáku nebo e-cigaretami.

Mýtus o nikotinu, pravda o dehtu

Mnoho kuřáků si myslí, že původcem onemocnění spojených s kouřením je nikotin. Jak je to ovšem doopravdy? Nikotin a dehet jsou dvě rozdílné věci. Cigarety lidé kouří kvůli nikotinu. Ten je sice návykový, ale není hlavní příčinou onemocnění spojených s kouřením.

Skutečným viníkem, který je zodpovědný za největší škody na zdraví dospělých kuřáků, je tabákový kouř, resp. tabákový dehet – směs chemických látek, která vzniká při hoření cigarety a jež obsahuje karcinogenní a toxické látky nebezpečné pro zdraví.

Bezdýmná zařízení nejsou bez rizika

Obsahují nikotin, který je návykový. Jsou určeny výhradně pro dospělé kuřáky, kteří by jinak pokračovali v kouření cigaret nebo užívání jiných nikotinových výrobků. Bezdýmná zařízení nejsou prostředkem k odvykání kouření. Nejlepším způsobem, jak snížit zdravotní rizika spojená s užíváním výrobků s obsahem tabáku nebo nikotinu, je přestat je zcela užívat

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cigareta, kuřák, kouření, nikotin, zdraví, tabák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Típněte cigaretu navždy. Kuřáci, udělejte rozhodnutí, které vám změní život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.