Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Nad oltářem Křišťálového chrámu v Kunraticích opět září vitráž Boží oko

Dvoumetrová vitráž Boží oko je zhruba po půl století opět viditelná nad oltářem v kostele v Kunraticích u Cvikova na Českolipsku, který je označovaný i jako Křišťálový chrám. Jde o repliku. Původní vitráž vytvořená před 150 lety pro tento kostel byla po desetiletí ukrytá mezi dvěma zdmi kostela a dochovala se jen částečně.

Její loňské objevení považuje ceremoniář Křišťálového chrámu David Sobotka za druhý kunratický zázrak, prvním byl podle něj v tomto kostele před třemi lety nález Božího hrobu z křišťálu. Sobotka nečeká, že by v budoucnu našli něco dalšího podobně vzácného.

Protože tady není žádné podzemí, takže kostel nemá žádnou kryptu a nahoře jsme všechno prošli. I když, jak se říká, nikdy neříkej nikdy," řekl Sobotka.

Zazděnou vitráž mezi zdmi pod stropem hlavní lodi kostela Povýšení sv. Kříže se podle něj podařilo objevit loni na konci srpna při rekonstrukci oltáře. Už dříve si Sobotka všiml, že ve stěně nad ním je omítka popraskaná ve tvaru oválu a díky postavenému lešení se toto místo rozhodli prozkoumat. „Po prvních osmi úderech tam Marcel Pačinek odhalil okénko," dodal Sobotka.

I když nalezená vitráž byla z větší části zachovaná, po restaurování se zpět na své místo nevrátila. Nyní je vystavená v nasvícené skleněné vitríně v hlavní lodi kostela. „Po dohodě s památkáři jsme rozhodli, že zachováme původní tabulky v té vitríně, aby laik viděl reálný rozměr toho skla, styl malby a tak dále. A vytvořili jsme na základě toho věrnou kopii," uvedl mistr novoborské vitrážnické dílny Zdeněk Kudláček. Podle něj jde o tradiční malbu z přelomu 19. a 20. století, v jeho dílně na výrobě repliky pracovalo osm lidí.

Autorem originálu byl v 19. století Richard Schlein ze Žitavy a Hrádku nad Nisou, jeho díla jsou na Liberecku a Jablonecku v desítkách objektů. „Nicméně jak jsem zjistil, tak taková vitráž patří mezi neobvyklá umělecká díla Richarda Schleina," uvedl Sobotka.

Díky nalezené krabičce cigaret Mars se podle něj podařilo zjistit, že vitráž zazdil někdy v 70. letech minulého století místní zedník. A díky vzpomínce jednoho místního seniora podle něj zřejmě znají i důvod jejího zazdění. „Řekl nám: Když já jsem byl malej kluk, tak jsem tady měl kamaráda a ten neustále obtěžoval pana faráře a štval ho tím, že házel kameny do oken. - A skutečně. Když jsme tu vitráž našli, tak v těch místech, kde chybí ta hlavní část, tak tam skutečně byly prolákliny od úderů kamenů. Takže pravděpodobně toto vedlo tehdejšího pana faráře k tomu, že tu vitráž zachránil tím, že ji nechal zazdít," dodal Sobotka.

Na počest návratu vitráže nad oltář svatého Petra a Pavla se tuto neděli koná v kostele koncert a ceremonie, při níž ji slavnostně požehná litoměřický biskup Stanislav Přibyl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Radek Petrášek

Štítky Boží oko, vitráž, Křišťálový chrám, Kunratice u Cvikova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nad oltářem Křišťálového chrámu v Kunraticích opět září vitráž Boží oko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.