Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Topná sezona je nejteplejší za více než 60 let. Spotřeba tepla je o 15 procent nižší

Pomalu končící topná sezona byla nejteplejší za více než 60 let. To se zatím projevilo i v dosavadní spotřebě, která od loňského září do letošního března byla proti desetiletému průměru o 15 procent nižší. Úspora zřejmě ještě vzroste, teplárny na některých místech v případě teplého počasí možná v příštích dnech přeruší dodávky.

„Velmi teplé počasí výrazně snížilo potřebu tepla v topné sezoně. Při průměrné spotřebě 18,5 gigajoulů (GJ) tepla od září do konce března nám vychází úspora vlivem počasí 2,5 gigajoulu tepla na byt. Podle ceny tepla to může znamenat úsporu i přes dva tisíce na byt," uvedl ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Že půjde o jednu z rekordních topných sezon bylo zřejmé už na jejím začátku. S topením se totiž začalo v polovině října, což je o měsíc později než obvykle. Celková úspora ve spotřebě navíc zřejmě ještě stoupne, v souvislosti s aktuálním vývojem počasí totiž teplárny očekávají i brzký konec sezony. „Pokud vyjde aktuální předpověď počasí, bude navíc zřejmě od počátku příštího týdne na řadě míst přerušeno vytápění, takže spotřeba tepla se proti normálu dále sníží,“ řekl Hájek.

Do konce dubna by tuzemské domácnosti připojené na centrální vytápění měly dostávat konečné vyúčtování spotřeby tepla za loňský rok. Ten byl podle sdružení v topném období rovněž mimořádně teplý. V porovnání topných období od roku 1961 byl druhý nejteplejší po roce 2014. Podle sdružení tak může většina domácností očekávat při správně nastavených zálohách vracení přeplatků. Pomoci by k tomu podle sdružení mělo vedle příznivého počasí i snížení cen plynových tepláren, které v loňském roce reagovaly na zlevnění zemního plynu.

Topná sezona podle vyhlášky ministerstva průmyslu a obchodu trvá od začátku září do konce května. Vytápění je možné přerušit nebo omezit dříve, pokud průměrná venkovní teplota vystoupí dva dny po sobě nad 13 stupňů Celsia a nečeká se ochlazení.

O Velikonocích sice na mnoha místech průměrná teplota překročila hranici 13 stupňů, dodávky tepla ale zatím pokračují, jelikož se opět ochladilo. O víkendu meteorologové předpovídají další oteplení, a začátkem příštího týdne proto teplárny podle sdružení na některých místech zřejmě vytápění přeruší. Sdružení ovšem zároveň upozornilo, že v případě poklesu teplot, se vytápění automaticky obnoví a topná sezona skončí na konci května.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky teplo, topení, Martin Hájek, Česko, Velikonoce, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Topná sezona je nejteplejší za více než 60 let. Spotřeba tepla je o 15 procent nižší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.