Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ceny pohonných hmot v Libereckém kraji od minulého týdne opět vzrostly

Ceny pohonných hmot v Libereckém kraji od minulého týdne opět vzrostly. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 38,95 Kč, před týdnem byl o 55 haléřů levnější. O 24 haléřů zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 38,51 koruny. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 2,16 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 3,91 Kč na litru méně.

Ceny paliv výrazně ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února 2022. Nafta byla od té doby v Libereckém kraji nejvýš 13. března 2022, kdy se dostala na průměrných 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr i přes 52 korun. Nejlevnější byla nafta na konci loňského května, kdy byl litr za 30,66 Kč. Benzin se prodával nejdráž začátkem července 2022, kdy byl v kraji litr po 47,95 Kč. Nejméně za něj řidiči platili letos 2. ledna, to byl litr v průměru za 35,20 koruny.

Pohonné hmoty zdražují v celém Česku. Litr benzinu je teď v průměru za 39,09 koruny, a je tak o 45 haléřů dražší než před týdnem. O sedm haléřů zdražila nafta, za litr řidiči platí průměrně 38,60 koruny. Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 38,60 Kč. Nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji, litr tam prodávají průměrně za 38,10 koruny. Nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 39,78 koruny a za litr nafty chtějí v průměru 39,49 Kč.

V Libereckém kraji zůstávají ceny pohonných hmot pod celostátním průměrem. Méně platí za benzin a naftu motoristé v jižních Čechách, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji, v Moravskoslezském mají levnější benzin, v Karlovarském zase naftu. Nejlevněji tankují v kraji řidiči na Českolipsku, kde je benzin průměrně po 38,76 Kč a nafta za 38,24 koruny. Nejvíc platí za benzin motoristé na Jablonecku, za litr tam platí průměrně 39,10 Kč. Nafta je v kraji nejdražší na Liberecku, litr je u tamních čerpacích stanic průměrně za 38,73 koruny.

Kvůli vysokým cenám v tuzemsku jezdí Češi nakupovat a tankovat do sousedního Polska. U zrekonstruované prodejny řetězce Biedronka v Porajówě převažovala i dnes dopoledne auta s českou poznávací značkou. Ceny paliv se od minulého týdne nezměnily, alespoň u blízké čerpací stanice AB. Dnes dopoledne měli stejně jako před týdnem litr benzinu i nafty shodně za 6,83 zlotého (40,30 Kč). Dál ve vnitrozemí lze tankovat i levněji. V Liberci je možné stále pořídit litr benzinu i nafty za ceny, které začínají pod 38 korunami.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny pohonných hmot v Libereckém kraji od minulého týdne opět vzrostly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.