Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Návrat bobrů do Krkonoš. Jednoho u Jizery ve Víchové srazilo auto

Smutně byla potvrzena dobrá zpráva. Kvůli nálezu sraženého bobra u silnice ve Víchové nad Jizerou se potvrdilo, že tento hlodavec se vrátil do Krkonoš. Nejblíže se přitom vyskytuje v Českém ráji, což je od Víchové poměrně daleko, dostal se tam ale zřejmě právě proti proudu Jizery a jejích přítocích. O návratu bobra do Krkonoš informoval KRNAP v tiskové zprávě.

Bobr byl v Česku vyhuben už na přelomu 18. a 19. století. Od konce minulého století se ale na naše území postupně vrací. „V podhůří Jizerských hor se již vyskytuje na Frýdlantsku (řeka Smědá, Dubový rybník) i v povodí Nisy. V krkonošské oblasti se zatím bobři vyskytovali jenom na severovýchodním úpatí Krkonoš v povodí říčky Bobr, a to asi od roku 2010. Do Čech se ale zatím z tohoto směru nešíří,“ uvedl mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Nyní je jasné, že bobři se dostali až do podhůří Krkonoš na české straně. Dokazuje to nález osmnáctikilové samice, kterou na silnici 14 v Horní Sytové, což je část Víchové nad Jizerou, srazilo auto. Jiného mladého jedince zachytila kamera mobilního telefonu u mostu přes Jizerku nedaleko ve Vítkovicích v Krkonoších.

„Bobří kolonizace bude do Krkonoš postupovat proti proudu Jizery a jejích přítoků. Nutno poznamenat, že horská krajina není pro bobry nikterak příhodná – na prudce tekoucích řekách své hráze nepostaví a také dřevinná skladba zdejších břehových porostů jim příliš nevyhovuje. Dá se tedy očekávat, že pokud se tu tento zajímavý živočich, schopný svými vodními díly výrazně přetvářet krajinu, uchytí, bude to spíš jen na lučních potocích v podhůří,“ dodal mluvčí.

Přítomnost bobra nedávno zaznamenali právě i v Českém ráji. „Jeho příchod jsme už několik let očekávali (na hranicích Českého ráje již bobři aktivně působili) a trochu v něj i doufali, neboť bobři jsou právem považováni za klíčové revitalizátory naší krajiny. Přehrazení toků, stavba hradů, obnova mokřadů, to vše pomáhá zadržovat vodu a vytváří nové životní prostor pro mnoho druhů organismů,“ uvedla CHKO Český ráj na sociální síti.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miloš Jakoubek

Štítky bobr, bobři, krkonoše, český ráj, semilsko, víchová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrat bobrů do Krkonoš. Jednoho u Jizery ve Víchové srazilo auto  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.