Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Letošní březen byl v Česku nejteplejší od roku 1961

Letošní březen byl nejteplejší na území ČR od roku 1961. Průměrná teplota dosáhla sedmi stupňů Celsia a byla o 3,8 stupně vyšší než normál let 1991 až 2020. Po extrémně teplém únoru se tak jedná o další rekordně teplý měsíc v řadě. Předběžná data zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na síti X. Doposud nejteplejší březen evidovali meteorologové v roce 2014, ten letošní byl oproti němu o 0,8 stupně Celsia teplejší.

"V průběhu měsíce jsme zaznamenali několik výrazně teplých období s průměrnými denními teplotami více než čtyři stupně Celsia nad hodnotou normálu. Nejteplejší byl závěr měsíce, ve dnech 30. a 31. 3. se průměrná teplota vzduchu na území ČR pohybovala více než osm stupňů Celsia nad normálem," uvedl ČHMÚ.

V Česku v posledních březnových dnech padaly na mnoha stanicích teplotní rekordy, hranice letního dne, tedy 25 stupňů Celsia ale překonána nebyla. Více než 25 stupňů Celsia bylo letos poprvé 1. dubna. Nejtepleji bylo na velikonoční pondělí v Karviné s 26 stupni Celsia. Loni zaznamenali meteorologové první letní den zhruba o měsíc později.

Letos byl vedle března mimořádně teplý i únor, který byl dokonce teplejší než většina březnů. Průměrná teplota v únoru dosáhla 5,7 stupně a byla o 6,1 stupně vyšší než normál let 1991 až 2020.

Zatímco byl ale únor bohatý na srážky, v průměru jich na území Česka spadlo víc než 150 procent normálu, březen byl srážkově spíše normální. "Srážkově byl měsíc březen podle předběžného hodnocení na hranici srážkově normálního a podnormálního měsíce," uvedl ČHMÚ.

Data jsou podle meteorologů předběžná, podrobnější zhodnocení počasí za březen zveřejní ČHMÚ v první polovině dubna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česko, stupeň Celsia, Český hydrometeorologický ústav, Velikonoční pondělí, Karviná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní březen byl v Česku nejteplejší od roku 1961  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.