Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zájem o dětské tábory v Libereckém kraji je obdobný jako loni, některé zdražily

Zájem o dětské tábory, jež pořádají letos v létě domy dětí a mládeže v Liberci, Jablonci nad Nisou i Turnově, je obdobný jako loni. Nabídka je o něco širší a volná místa stále jsou. Oproti loňsku jsou ale některé tábory dražší o stokoruny, důvodem je podle pořadatelů nárůst cen za obědy a nájmy. Premiéru bude mít tábor, který ve svém areálu připravuje liberecká botanická zahrada. Loni se v Libereckém kraji konalo 325 táborů, zúčastnilo se jich přes 16.500 dětí.

Nejširší nabídku v kraji má i letos liberecký Dům dětí a mládeže Větrník, který pořádá kolem 80 táborů, převážně příměstských. „Je jich o něco více než loni. Rozšiřovali jsme nabídku pro předškolní a mladší školní děti, kde je ten zájem největší," řekla ředitelka Větrníku Marta Kultová. Přibyly sportovní tábory i ty, které mají nějaké téma. Je to například sebeobrana inspirovaná filmy Hunger Games či výletní tábor Po stopách lesních skřítků.

Zájem o tábory je podle ředitelky Větrníku obdobný jako loni. „Hned první den po spuštění se naplnily zhruba ze 70 až 80 procent," uvedla. Ze zkušenosti z předchozích let ale očekává, že ne všichni přihlášení zaplatí. „Další vlna přihlašování přijde před prázdninami, kdy rodiče už přesně vědí, kdy potřebují vyplnit nějaké škvíry," dodala Kultová.

Kromě táborů pro předškolní děti je podle ní letos velký zájem i o sportovní tábory, tematické či zoochovatelský. Oproti loňsku Větrník ceny za tábory zvýšil v průměru o 200 až 300 korun. „Zdražily nám nájmy a také obědy," řekla Kultová. Ceny za týdenní příměstský tábor ve Větrníku jsou v rozmezí od 1650 až 3300 korun, pobytové stojí od 5600 do 8000 korun.

Stejné ceny jako loni má jablonecký Dům dětí a mládeže Vikýř. „Nemuseli jsme je navyšovat," řekla ředitelka Vikýře Martina Šípková. Ceny za příměstské tábory jsou nejčastěji v rozmezí od 2500 až 3300 korun, pobytový v Krčkovicích v Českém ráji stojí 6800 Kč , týdenní zájezd do Vysokých Tater 7000 Kč.

Vikýř má letos v nabídce 65 táborů, o několik víc než loni. „Zájem je víceméně obdobný jako loni. Některé tábory jsou už sice zaplněné, ale další mají ještě volná místa," uvedla Šípková. Velký zájem je podle ní o tábory pro nejmenší děti, cukrářský nebo koňský. „Hodně rychle se letos vyprodal i turistický do Rakouska nebo Tatry," dodala.

Takřka plné má své tábory i Středisko volného času Žlutá Ponorka v Turnově, letos jich uspořádá obdobně jako loni kolem 15. „U pobytových nám zbývá pár posledních míst a volná jsou i u příměstských. Ty se ale standardně plní později," uvedl ředitel Žluté ponorky Tomáš Zakouřil. Příměstské tábory stojí nejčastěji 2900 korun, pobytové od 4800 do 6900 korun, podle délky a místa konání. „Museli jsme mírně zdražit kvůli vyšším cenám obědů," dodal Zakouřil.

Novým pořadatelem dětských táborů bude letos liberecká botanická zahrada, chystá dva týdenní kempy s cenou za dítě 2000 korun. „Rozšiřujeme tím nabídku pro děti," uvedla za zahradu Radka Kuchtová. Tábory budou přímo v zahradě. „Děti si vyzkouší pěstovat rostliny, dozví se, co obnáší profese zahradníka," dodala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, tábory, děti, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o dětské tábory v Libereckém kraji je obdobný jako loni, některé zdražily  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.