Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vzácné šafrány v Lukášově vykvetly, část z nich sežrala prasata

V chráněné lokalitě v Lukášově opět vykvetly krokusy. I když letos si louky se šafránem, který každoročně vykvétá mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou, vyhlédla také divoká prasata a desítky či stovky cibulek vyryla a sežrala.

Nájezd prasat na chráněné louky odhalily členky libereckého oddílu vodních skautek, které se v rámci tzv. patronátu o lokalitu zajímají a mapují tady výskyt těchto rostlin. „I po útoku divokých prasat skautky napočítaly 1646 kvetoucích rostlin,“ uvedl Radomír Studený, odborný pracovník ochrany přírody krajského úřadu.  

Za krásou lukášovských šafránů lidé s oblibou přichází už od doby mezi světovými válkami, přírodní památka tady byla vyhlášena roku 1946. Liberecký kraj nechává od roku 2016 louky spásat ovcemi. Předtím se luka v posledních dvaceti letech obhospodařovala pouze kosením, což způsobilo ochuzení o množství lučních bylin a trav a také postupný úbytek chráněných šafránů.

Čtyřnohé sekačky mívají v Lukášově práci zhruba na čtrnáct dní a pochroupat mají 1,1 hektaru travních porostů. Spásání představuje účinnou formu hnojení. Klíčovými pomocníky jsou brouci, například chrobák lesní, kteří se snaží ovčí trus zakopat do země a posléze do něj naklást svá vajíčka. Jejich snaha se rozmnožit zároveň znamená nakypření a pohnojení půdy, která je zde na živiny přirozeně chudá,“ přiblížil Václav Židek (Piráti), krajský radní pro resort zemědělství a životního prostředí.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky šafrán, chráněná lokalita, Lukášov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzácné šafrány v Lukášově vykvetly, část z nich sežrala prasata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.