Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na zámku Frýdlant poprvé o víkendu představí kastelánské křídlo

Na hradě a zámku Frýdlant po dvou letech dokončili kompletní reinstalace prohlídkových okruhů. Nadcházející víkend představí návštěvníkům poslední z proměněných částí kastelánské křídlo.

Po loňské reinstalaci zámku vstoupil Frýdlant do letošní sezony s nabídkou prohlídky reinstalovaného hradu připomínající muzeum, které zde vybudovali Clam-Gallasové a jako první šlechtický rod u nás v roce 1801 zpřístupnili veřejnosti. Kastelánské křídlo se zpřístupní jako poslední dokončená část tento víkend 13. a 14. dubna a návštěvníkům bude jako doplňkový okruh nabízena zatím ve víkendovém režimu.

Kastelánské křídlo připomíná Kristiána Kryštofa Clam-Gallase a jeho manželku Josefínu. Návštěvníci se ocitnou ve 20. letech 19. století, kdy na Frýdlant oba manželé jezdili z pražského paláce a kastelánské křídlo si uzpůsobili jako byt.

K vidění bude 9 nově reinstalovaných místností, které mimo jiné zahrnují ložnice Kristiána Kryštofa, jeho ženy i syna Eduarda. Ten se po tragické smrti svého staršího bratra Viléma stal pokračovatelem rodu. Josefína i Kristián Kryštof byli velcí milovníci umění, zejména pak hudby, divadla a malířství. Finančně podporovali mladé umělce, mezi nimiž byl i chrastavský malíř Josef Führich. Ten jim pak z vděčnosti věnoval jednu ze svých kreseb, kterou návštěvníci uvidí v ložnici hraběte. Na tomtéž místě jsou k vidění i kresby samotného Kristiána Kryštofa,“ popsala Lucie Bidlasová, mluvčí Správy NPÚ Sychrov.

Ve společenském sále si návštěvníci prohlédnou portréty příslušníků Clam-Gallasů - půvabné Josefíny, jejího muže Kristiána Kryštofa, a také jeho rodičů Kristiána Filipa a Karolíny Josefíny, rozené Šporkové, která na Frýdlant věnem přinesla nejznámější frýdlantský obraz, portrét hraběte Šporka od Petra Brandla. Ten se nyní nachází v hradním muzeu na tomtéž místě, kde byl podle historických fotografií i za Clam-Gallasů. Sbírka hraček upomínající děti i vnoučata zmíněného manželského páru pak jistě zaujme nejmenší návštěvníky.

Ve Frýdlantu i nadále pokračují s obnovou další částí objektu. Na budově renesančního zámku pokračuje restaurování sgrafitové výzdoby, i nadále se opravuje střecha a okna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NPÚ

Štítky novinka, hrad a zámek Frýdlant, kastelánské křídlo, NPÚ, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku Frýdlant poprvé o víkendu představí kastelánské křídlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.