Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Desetina středoškoláků v kraji nemá chuť k životu, ukázal výzkum

Desetina středoškoláků v Libereckém kraji nemá chuť k životu, podobný podíl je těch, kteří někdy uvažovali o sebevraždě nebo se o ni dokonce pokusili. Jenom kolem 17 procent dotázaných se běžně cítí v pohodě a mají dobrou náladu. Ukázalo to dotazníkové šetření libereckého Občanského sdružení Tulipan v rámci projektu Bloom together zaměřeného na pomoc dospívajícím, kteří se potýkají s duševními problémy.

Odpovědi jsou od 327 studentů, řekla vedoucí projektu Michaela Svoboda.

Zpočátku jsme to brali s rezervou, do toho dotazníku nám na sociálních sítích může odpovědět kde kdo. Nicméně my jsme v průběhu roku, kdy jsme ten projekt spustili, začali docházet do škol a začali jsme se se studenty a pedagogy potkávat, zjistili, že to číslo odpovídá. Většinou má třída 28 až 30 žáků a dva až tři se nám buď na sociálních sítích nebo telefonátem pak ozvou, že buď nad sebevraždou uvažují a chtějí pomoct nebo už se o to pokusili a nějakým způsobem to řeší," doplnila Svoboda.

Nejčastěji se dospívající potýkají s úzkostmi, depresemi, téměř 40 procent respondentů zažilo panickou ataku. Bezmála 30 procent má zkušenosti se sebepoškozováním, více než čtvrtina trpí poruchou příjmu potravy. Tulipan připravil pro středoškoláky zážitkový program zaměřený na problémy, které je nejčastěji trápí. „Snažíme se zapojovat humor, aby to nebyla jen suchá prevence na téma zdraví zaměřená třeba jen na téma spánkové hygieny, zdravé stravy a podobně, ale snažíme se to stavět spíš na komunikaci kolektivu," řekla Svoboda.

Cílem projektu je se s dětmi seznámit. „Chceme, aby poznali naše obličeje, aby se už potom nebáli říct si o pomoc. Když jsme to začali připravovat, tak nám z dotazníku vyšlo, že víc než 60 procent mladistvých si radši pomůže samo, než aby kontaktovali nějakého odborníka," dodala. Často ale nevědí, kde pomoc hledat. I proto je teď program na Bloom together na instagramu, Liberecký kraj také připravuje leták s kontakty na pomoc.

Poptávka po přednáškách je tak vysoká, že ji dvojice terapeutek ze sdružení Tulipan nedokáže uspokojit. Některé školy přicházejí i s vlastními tématy. „Potřebovali bychom, aby nás bylo tak šest až osm," řekla Svoboda. Tulipan má podle ní i síť spolupracujících odborníků a dokáže pro děti a rodiny v případě potřeby zajistit zhruba do měsíce další pomoc. Někomu stačí pár setkání s terapeutem, někdo potřebuje dlouhodobou terapii, někdy ale podle Svobody stačí, když se děti mají komu ze svých problémů vypovídat.

Občanské sdružení Tulipan slaví letos 20 let. Vzniklo jako sdružení rodičů handicapovaných dětí, dnes provozuje chráněné dílny v Liberci, Jablonci nad Nisou, Semilech a Novém Městě pod Smrkem, ale také například chráněné bydlení pro desítku postižených a další služby zaměřené na lidi s duševním onemocněním, případně s kombinovaným postižením. Nově se sdružení zaměřuje na aktivizační služby pro rodiny s dětmi a sociální rehabilitaci, dodala projektová ředitelka Lucie Jiřičná.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, sociální, děti, Tulipan, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Takže co tohle je? Reklama Tulipánu na polívku? Nejsem to já, kdo przní jinak dobrý účel Tulipánu, aly sami degradujete svou činnost těmahle sračkoidníma článkama na objednávku. Navenek zase Společnost, uvnitř trapné PR:

Pátek, 12. dubna 2024, 20:45Odpovědět

Desetina středoškoláků v kraji nemá chuť k životu, ukázal výzkum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.