Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vláda přijala definici anticikanismu, jež má bránit diskriminaci Romů

Vláda přijala definici anticikanismu, tedy protiromských postojů. Podle vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové to naznačuje, že diskriminace není v Česku vítána. Řekla to na tiskové konferenci po zasedání kabinetu. Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové jde o správný krok, jak odmítnout jakékoli předsudečné a stereotypní chování proti romské menšině v Česku.

Koncem března podpořili definici poslanci ze tří sněmovních podvýborů. Anticikanismem se podle ní bude rozumět například takové jednání a vyjadřování, které vede k marginalizaci nebo vylučování Romů i k fyzickému násilí na nich. Politici se tématem zabývali v souvislosti s Mezinárodním dnem Romů, který připadá na 8 dubna.

"Definice přináší povědomí o tom, co anticikanismus je. Je to způsob smýšlení, strategie, chování lidí, institucí a úřadů, které vylučují romskou menšinu na okraj," řekla Fuková. Kabinet v tiskové zprávě uvedl, že definice je právně nezávazná a má pomoci lépe podchytit a reagovat na specifické formy rasismu, předsudků, diskriminace nebo nenávisti namířené proti Romům a Sintům.

Přijetí definice není podle Fukové pouze závazkem a plněním specifických cílů strategie romské integrace, ale také symbolem, gestem a signálem do romské komunity, že protiromské postoje nemají v české společnosti své místo. Zmocněnkyně upozornila, že sociální postavení Romů stále není ideální, zmínila segregované školy a třídy, pokoje v nemocnicích a porodnicích nebo vyloučené lokality.

"Romové a Romky jsou jednou ze skupin, která je silně zasažena například sociálním vyloučením, kterým se musíme v České republice zabývat," souhlasil vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Definici anticikanismu jako formy rasismu vůči Romům ustavila v roce 2020 Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu (IHRA). Vyzvala Česko jako svého člena k přijetí a využívání v praxi. Formulace není právně závazná. Pracovní a nezávaznou definici již v únoru podpořil i senátní výbor pro lidská práva. Definici předtím přijala Rada vlády pro záležitosti romské menšiny.

"Hlavním cílem je definovat a nastavit, že není možné a není správné projevovat vůči někomu nenávist a předsudky nebo diskriminaci z důvodu toho, že je příslušník nějaké etnické menšiny, a současně používat slovo 'cikán' jako nadávku," řekla už dříve poslankyně Eva Decroix (ODS). "Neříkáme, že Romové se nemohou označovat jako Cikáni, ale snažíme se předcházet tomu, aby toto slovo bylo zneužíváno jako nadávka," doplnila.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, vláda, menšiny, Romové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přímo - na tyhle LGBT cikánské ušláplé píčoviny vám sere tesák.

Pátek, 12. dubna 2024, 20:40Odpovědět

Vláda přijala definici anticikanismu, jež má bránit diskriminaci Romů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.