Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Paliva v Libereckém kraji výrazně zdražila, benzin se blíží hranici 40 korun

Paliva v Libereckém kraji výrazně zdražila, benzin se blíží hranici 40 korun. Litr nejprodávanějšího Naturalu 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 39,57 Kč, před týdnem byl o 62 haléřů levnější. Dražší byl naposledy počátkem loňského října. O 46 haléřů zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 38,97 Kč, tak vysoko byla cena naposledy počátkem loňského listopadu. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 2,21 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 4,71 Kč na litru méně.

Ceny paliv výrazně ovlivnila ruská invaze na Ukrajinu, která začala 24. února 2022. Nafta byla od té doby v Libereckém kraji nejvýš 13. března 2022, kdy se dostala na průměrných 49,73 Kč, některé čerpací stanice v Liberci chtěly tehdy za litr i přes 52 korun. Nejlevnější byla nafta na konci loňského května, kdy byl litr za 30,66 Kč. Benzin se prodával nejdráž začátkem července 2022, kdy byl v kraji litr po 47,95 Kč. Nejníž se cena dostala letos 2. ledna, to byl litr v průměru za 35,20 koruny.

Pohonné hmoty zdražují v celém Česku, i nafta už je nad hranicí 39 korun. Benzin se prodává v průměru za 39,77 Kč, před týdnem byl o 68 haléřů levnější. Nafta zdražila o 52 haléřů, litr je teď v průměru po 39,12 koruny. Nejlevnější paliva natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr benzinu průměrně za 39,36 Kč. Naftu tam prodávají v průměru za 38,65 koruny. Nejdražší paliva mají pumpy v Praze, kde litr benzinu přijde průměrně na 40,44 Kč, za litr nafty chtějí v hlavním městě 40,13 koruny.

V Libereckém kraji zůstávají ceny pohonných hmot pod celostátním průměrem. Méně platí za benzin a naftu motoristé v jižních Čechách, Karlovarském, Ústeckém, Královéhradeckém a Zlínském kraji, v Moravskoslezském mají za stejnou cenu benzin, v Pardubickém levnější naftu. Nejlevnější paliva v kraji prodávají na Českolipsku, benzin je u tamních čerpacích stanic v průměru za 39,25 Kč a nafta po 38,72 Kč. Nejvíc platí za benzin motoristé na Liberecku, kde je litr průměrně za 39,70 Kč. Nafta je v kraji nejdražší na Jablonecku, litr v průměru po 39,20 koruny.

Kvůli vysokým cenám v tuzemsku jezdí Češi nakupovat a tankovat do sousedního Polska. U zrekonstruované prodejny řetězce Biedronka v Porajówě byla i dnes dopoledne auta s českou poznávací značkou v převaze. Také v Polsku šly ceny paliv od minulého týdne nahoru. U blízké čerpací stanice AB chtěli dnes dopoledne za litr benzinu i nafty shodně 6,92 zlotého (41,24 Kč), v přepočtu zhruba o 50 haléřů víc než před týdnem. Dál ve vnitrozemí lze tankovat i levněji. V Liberci je možné pořídit litr benzinu za ceny od 38,90 Kč a naftu ještě o korunu levněji, zjistila dnes ČTK.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky benzín, nafta, liberecký kraj, liberec, ccs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paliva v Libereckém kraji výrazně zdražila, benzin se blíží hranici 40 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.