Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Regály Potravinové banky v Liberci jsou plnější než jindy, chybí ale třeba mléko

Regály Potravinové banky Libereckého kraje jsou před jarním kolem potravinové sbírky plnější než jindy. Zásoby by bez sbírky vydržely zhruba na měsíc, řekl ředitel Josef Vlček. Pomáhají podle něj dodávky čerstvých potravin ze supermarketů, třeba trvanlivého mléka ale měli dnes na skladě jen posledních pár krabic a doufají, že v sobotu zásoby díky dárcům doplní. Loni získala liberecká banka v jarním kole sbírky od dárců přes 23 tun trvanlivých potravin a drogerie.

„Trvanlivé mléko je pro nás dost zásadní surovina, hlavně pro maminky s malými dětmi, to nám teď před sbírkou chybí nejvíc. I když je mléko trvanlivé, tak má nějakou svoji spotřebu, a mléko, které jsme získali při podzimní sbírce, už je dávno rozdané. To, co tady teď máme, jsou dary od firem. Chybí nám také zeleninové konzervy a masové konzervy, a také třeba luštěniny, těch máme poslední půl bedny. To jsou věci, které mizí poměrně rychle, dobře se s nimi vaří," doplnil ředitel.

Dobrovolníky potravinové banky mohou lidé v sobotu potkat na 21 místech Libereckého kraje, většinou v obchodních řetězcích, na dalších 34 místech budou statické sbírky s místem, kam bude možné dary odevzdat, někde mají obchody své dobrovolníky. „To je pro nás fajn, protože pokud je to statická sbírka, tak má daleko menší výtěžnost, než když tam stojí někdo s letáčkem a zástěrou a oslovuje vstupující zákazníky," řekl Vlček. Lidé mají možnost přispět i prostřednictvím e-shopů Košík.cz,Rohlík.cz, iTesco, Billa e-shop, dm drogerie markt a Teta drogerie.

Potravinová banka v Liberci funguje od poloviny roku 2012, byla čtvrtou, která v zemi vznikla. „V roce 2023 získala naše potravinová banka od obchodních řetězců, pěstitelů a producentů potravin a drobných dárců v Libereckém kraji 467 tun potravin, drogerie a hygieny, z toho 54 tun jsme shromáždili při potravinových sbírkách," řekl Vlček. Banka tak získala a rozdělila o pětinu víc zboží než v roce 2022. Podpořila podle ředitele 161 043 osob. "Z potravin, které jsme potřebným předali, se uvařilo 155.390 porcí jídla, rozdalo se 29 205 potravinových balíčků," dodal.

Spotřeba potravin roste podle Vlčka i díky projektu mobilních výdejen, který umožnil poskytnout potravinovou pomoc i v místech, kde potravinové banky dosud nepůsobily. „Kolegyně dělala statistiku a od zahájení projektu, což bylo v červenci 2023, z banky jenom v rámci mobilních výdejen odešlo 35 tun potravin, dál samozřejmě pokračuje spolupráce s našimi běžnými odběratelským organizacemi, kterých je 59," dodal Vlček.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Potravinová banka LK

Štítky ČR, sociální, potraviny, charita, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Regály Potravinové banky v Liberci jsou plnější než jindy, chybí ale třeba mléko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.