Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Výrobkem roku Libereckého kraje se letos bude pyšnit deset lokáních dobrot

Rekordních 123 výrobků přihlásili lokální výrobci do boje o titul Výrobek roku Libereckého kraje. Označení nakonec získalo deset z přihlášených výrobků, které se budou moci takto označovat na trhu.

Hodnotitelská komise se nad přihlášenými výrobky sešla už po dvanácté. Posuzovali nejen jejich chuť, ale i třeba vzhled, vůni nebo složení. A čekala je náročná práce, neboť se objevily různorodé produkty, od pečiva, přes mléčné či masné výrobky až po piva a jiné alkoholické i nealkoholické nápoje. Testovali třeba žitný chléb, pralinky s levandulí i třeba paštiku.

Do soutěže se zapojilo 35 výrobců. „Přihlášené potraviny hodnotila komise složená z členů Výboru životního prostředí a zemědělství Libereckého kraje, zástupců dozorových orgánů, Potravinářské komory České republiky a Krajské hygienické stanice Libereckého kraje. Kromě senzorického hodnocení, obalu a technologie výroby se při hodnocení zohledňoval i vliv výrobku na zdraví spotřebitele,“ doplnil Jan Mikulička z Krajského úřadu Libereckého kraje.

Opět se ukázalo, že se v našem regionu vyrábí celá řada velmi kvalitních a chutných potravin. Navíc to, že potraviny vznikají v našem kraji, podporuje lokální ekonomiku a zároveň i zkrácení dodavatelského řetězce a tím snižuje dopady dopravy potravin na životní prostředí,“ řekl Václav Židek (Piráti), radní resortu životního prostředí a zemědělství.

Výrobky, které k označení doporučila komise, ještě musí potvrdit krajští zastupitelé. Slavnostní vyhlášení vítězů v jednotlivých kategoriích se uskuteční při Krajských dožínkách, které se budou konat 31. srpna ve Frýdlantu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky výrobek roku, hodnocení, lokální produkce, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobkem roku Libereckého kraje se letos bude pyšnit deset lokáních dobrot  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.