Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ve Frýdlantě odhalí kameny zmizelých. Osud Altschulových zmapovali studenti

V Nádražní ulici ve Frýdlantu se objeví dva kameny zmizelých, tak zvané Stolpersteiny, které připomenou Marii Altschulovou a doktora Alberta Altschula, členy významné frýdlantské rodiny. Jejich životní příběh však krutě zasáhla 2. světová válka, kdy jejich osud určil židovský původ.

Kameny odhalí manželům ve středu 17. dubna od 15 hodin.

Nejprve bude odhalena výstava o historii rodiny Altschulových a výtvarných prací žáků gymnázia ve vestibulu frýdlantské radnice, přibližně od 16 hodin pak slavnostně odhalíme Stolpersteiny v Nádražní ulici ve Frýdlantu,“ zvou zájemce Kryštof Špidla a Martina Košková.

Hosty odhalení budou také příbuzní rodiny Altschulových ze Švédska, ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek, Kateřina Portmann z Technické univerzity v Liberci a další hosté.

Studenti na projektu spolupracují s městem Frýdlant a ZUŠ Frýdlant. Jejich iniciativě předcházelo prostudování archivních materiálů, které začal zkoumat s pomocí Milana Votavy absolvent gymnázia Ondřej Budka. Následně byl vytipován právě osud frýdlantského lékaře Alberta Altschula a jeho ženy Marii Altschulovou. Jejich osudy a příběhy celé rodiny ještě blíže veřejnosti studenti představí v chystaném seriálu ve Frýdlantském zpravodaji.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky kameny zmizelých, osudy, studenti, gymnázium, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Kontroverz

Ve stolpersteinech Liberce a okolí (vlastně prakticky ve všech českých) je už roky akorát bordel. Neexistuje pokud vím doteď žádný soupis. Zcestné souřadnice a popis dokázal předložit Český rozhlas i další. Na opravu těch prvních sere tesák. Čili ano, práce na hovno.

Sobota, 20. dubna 2024, 12:55Odpovědět

Ve Frýdlantě odhalí kameny zmizelých. Osud Altschulových zmapovali studenti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.